Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vašingtons, Džordžs (1789.-1797.g.)

Pats pirmais ASV prezidents, kas amatu ieņēma no 1789.gada 30.aprīļa līdz 1797.gada 3.martam. Saukts arī par "amerikāņu nācijas tēvu," brīvmūrnieks.

Radniecība. Bija brālis.

Dzīvesgājums. Dzimis 1732.gadā.
Sākumā bijis laupītājs un slepkavojis indiāņus.
Septiņas nedēļas pēc bagātu radinieku ielūguma viesojies Barbadosas salā Karību jūrā. Te viņš pārslimoja bakas. Laikam tas arī ir bijis vienīgais viņa brauciens uz ārzemēm.
Reti kad smaidīja, un iemesls tam bija viņa sliktie zobi un neērtās zobu protēzes.
Viņa laikā ieviesa ASV dolāru, uz tā 1 dolāra nomināla vēl tagad ir viņa attēls. Tiek uzskatīts, ka vārds „dolārs” ņemts no Čehijas Kralistes naudas nosaukuma „tolāra” – sudraba monētas, kuras sāka kalt 1515.gadā. Ieviešot tika noteikts, ka 1 dolāra vērtība ir 30,54 grami Trojas sudraba.
Vašingtonam bijis mākslīgs žoklis un tas esot bijis slavens ar savu kvadrātiskumu.
Kopā ar Bendžaminu Franklinu ASV valsts pirmsākumos ieviesa masonu simboliku visur, kur vien tas bija iespējams (ASV valsts zīmogs).
Kā Neatkarības kara laika armijas virspavēlnieks Vašingtons savu laikabiedru vidū bija augsti cienīts politiķis, taču nereti uzskatīts arī par dīvaini. Viņš izvairījās no sasveicināšanās sarokojoties. Tās vietā pirmais valsts galva esot devis priekšroku izteiksmīgai pamāšanai ar galvu.

Prezidenta laiks. Kļuva par 1.ASV prezidentu 1789.gadā. Lai gan viņš tiek atzīts kā numero uno, pirmais valsts vadītājs, kurš patiešām tika saukts par prezidentu, bija Džons Hansons.
Miris 1799.gadā, neveiksmīgas ārstēšanas rezultātā. Ārsti viņam ar asins nolaišanu ārstēja kakla iekaisumu. Kad viņam nolaida aptuveni pusi no asiņu daudzuma, viņš, pretēji gaidītajam, neatveseļojās un tai pat dienā nomira.

Stāsta, ka 1776.gadā britu uzpirktais pavārs Džeimss Betslijs pievienojis tomātus Vašingtona (tolaik viņš ieņēma virspavēlnieka amatu) ēdienam, jo tie tolaik tika uzskatīti par indīgiem.

Aplūkojamie objekti.
Vašingtona kaps. Viņa saistība ar brīvmūrniecību ir labi redzama pat kapa piemineklī, kas izpildīts senēģiptiešu obeliska veidā. 1885.gadā Vašingtonā atklāja pieminekli Džordžam Vašingtonam. Tolaik tas bija augstākais piemineklis pasaulē — 169 m.

Rašmora kalna monuments. Viens no četriem attēlotajiem ASV prezidentiem – brīvmūrniekiem.

Nospiedums kultūrā.
Portrets uz 1 dolāra naudaszīmes. 
Vašingtona.
Viņa vārdā nosaukta ASV galvaspilsēta.
Vašingtonas pavalsts. Viņa vārdā nosaukta pavalsts ASV Ziemeļrietumu reģionā.
Džordža Vašingtona universitāte Vašingtonā.

Viņa biogrāfiju sarakstījis amerikāņu rakstnieks V.Ērvings.

Saites.
ASV prezidenti (1789.-patlaban).

ASV vēsture.