Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Viedie sapņi

Pareģoši sapņi, kuros mēdz tikt nosapņotas vēl nenotikušas, bet nākotnē reālas situācijas, reizēm pat zinātniski atklājumi.

Roberta Luīsa Stīvensona daiļrade. Šis angļu rakstnieks ne reizi vien apgalvojis, ka savus literāros darbus redzējis sapnī kā seriālus. Viņš varējis šos sapņus skatīties tālāk no vietas, kur tie iepriekšējā naktī pārtrūkuši. Tādā veidā viņš uzrakstījis grāmatu "Doktora Džekila un mistera Haida neparastais stāsts."

Benzola gredzena atklāšana. Saskaņā ar nostāstu vācu ķīmiķis Frīdrihs Augusts Kekulē pēc vairākām nedēļām darba kurā mēģinājis noskaidrot benzola molekulas uzbūvi, nospriedis problēmas risināšanu atlikt. Bet tad viņš sapnī esot redzējis čūsku, kas, saritinājusies gredzenos, rij pati savu asti. Pamodies viņš sapratis, ka tas ir labs matemātiskās simetrijas grafisks atainojums, un nonācis pie benzola gredzena atklājuma.

Dažus savus izgudrojumus arī Leonardo da Vinči skaidrojis kā nosapņotus.

Eliasa Hova šujmašīna. Amerikāņu mehāniķis Eliass Hovs (1819.-1867.g.) ilgu laiku pūlējās radīt šujmašīnu. Taču tas viņam lāga nevedās, diegi, kas tika vērti cauri adatas acij, trūka un trūka. Tad reiz naktī Hovs sapņoja, ka ir Āfrikā uzkāpis kokā. Viņam apkārt dejo nēģeri ar šķēpiem, no kuriem dažiem galā redzamas atverītes. Kad Hovs pamodās, viņš jau zināja kā risināt problēmu: atvere adatai jābūt nevis trulajā galā, bet gan asajā. Tai pat dienā Hovs izgudroja pirmo šujmašīnu ar dubulto šuvumu.

Džuzepes Tartīni "sātaniskā sonāte." Esejā Komponisti no Citpasaules.

Biro lodīšu pildspalva. Žurnālists Lāslo Jozefs Biro vienumēr bija noķēpājies ar tinti, kad kaut ko rakstīja, un tas viņu tracināja. 1938.gadā viņš nosapņoja, ka vairāki cilvēki no ielas ielūkojās viņa kabinetā un traucēja strādāt. Sapnī viņš ņēma bisi un izšāva uz vienu no trucētājiem, taču no stobra izšļācās tikai tinte. Niknumā viņš sāka bāzt stobrā dzēšlapas bumbiņas, taču no stobra atkal iztecēja tikai tinte, tiesa, tagad tikai ļoti tievā strūkliņā.
No rīta Biro sēdās pie galda, sāka zīmēt viņa nosapņotās bumbiņas un veikt aprēķinus. Rezultātā viņš ieguva lodīšu pildspalvu.

Eģiptologa Badža viedais sapnis. Nākamajam eģiptoloģiojas speciālistam Velisam Badžam bija nepieciešama stipendija studijām, lai iegūtu zinātnisko grādu. Tāpēc viņš nolēma piedalīties konkursā, kuru organizēja viens no slavenākajiem seno valodu speciālistiem – profesors Seiss. Katram pārbaudāmajam bija jāatbild uz četriem grūtiem jautājumiem.
Vakarā pirms pārbaudījuma Velisam šķita, ka galva ir pilnīgi tukša. Garīgi un fiziski iztukšots viņš ātri iemiga. Parādījās dīvains sapnis.
Viņš piedalījās pārbaudījumā, kas notika kādā šķūnī. Ienāca pasniedzējs un iedeva viņam pārbaudījuma materiālus uz zaļa papīra. Viegli atbildēja uz pirmās daļas jautājumiem, taču, kad viņam nācās iztulkot sarežģītus asīriešu un citus ķīļraksta tekstus, viņš nobijās un pamodās. Tiklīdz atkal iesnaudās, sapnis bija klāt. Tā tas notika 3 reizes. Tad divos naktī viņš vairs gulēt nedevās, bet gan paņēma no plaukta Rolinsona grāmatu „Ķīļraksts Āzijas rietumu daļā,” jo viņam likās, ka tajā jābūt sapnī redzētajiem tekstiem.
Deviņos no rīta Veliss devās uz pārbaudījumu telpu, bet viņam pavēstīja, ka tā aizņemta. Tad viņu ieveda nekad neredzētā telpā, kur viss izskatījās kā sapnī – pat apbružātais galds un blāvās spuldzītes. Pasniedzējs, kurš tika redzēts sapnī viņam iedeva jautājumus uz zaļa papīra. Jautājumi saturēja tieši tos ķīļrakstus, ko bija lasījis pirms dažām stundām.
Notikumu ar šo mistisko sapni pastāstīja Velisa Badža labs draugs Henrijs Hagards savā 1926.gadā izdotajā grāmatā „Mana dzīve.” 

Skrošu ražošana. Džeimss Vats, kas galvenokārt pazīstams kā tvaika mašīnas izgudrotājs, ir vēl kāda izgudrojuma autors. Svina skrošu pagatavošana bija lēns un darbietilpīgs process. Vatam veselu nedēļu sapņojās viens un tas pats sapnis - it kā viņš ietu pa lietusgāzi, bet lietus lāšu vietā pār viņu līst svina lodītes un ripinās zem kājām. Tas laikam nozīmēja, ka izkusušais svins sacietē lodītēs, lidodams pa gaisu un atdzistams.
Vats saņēma atļauju veikt eksperimentu baznīcas zvanu tornī, kā pamatā bija grāvis ar ūdeni. Vats izkausēja vairākas mārciņas svina un izšļakstīja tās no torņa augšas. Pēc tam konstatēja, ka svins patiesi bija sacietējis nelielās lodītēs. No tā laika svina skrotis sāka ražot Vaita atklātā veidā.

Saites.
Sapņi.