Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Aerodinamiskā caurule

Ierīce, kur spēcīgā gaisa (gāzes) plūsmā eksperimentāli pētī ar ķermeņu applūstamību saistītos procesus. 

Pētījumu pamatā ir kustības apgriežamības princips, saskaņā ar kuru ķermeņa pārvietošanis attiecībā pret gaisu aizstāj ar gaisa pārvietošanos attiecībā pret nekustīgi nostiprinātu ķermeni. Izmantojot aerodinamsko cauruli, iespējams noteikt aerodinamisko spēku, kāds lidojuma laikā darbojas uz lidmašīnu, kosmosa kuģi, raķeti, izpētīt šo objektu optimālo formu, kā arī noteikt vēja un sprādziena viļņu radīto slodzi dažādām celtnēm. Šo uzdevumu veikšanai nepieciešams, lai aerodinamiskie koeficienti modelim un reālajam objektam būtu vienādi. 

Pētījamo modeli ievieto aerodinamiskās caurules darba kamerā un savieno ar aerodinamiskajiem svariem. Priekš darba kameras atrodas sprausla - noteiktas formas kanāls, kurā gaisa plūsmas ātrums palielinās līdz vajadzīgajai vērtībai.

Virsskaņas lidaparātu pētīšanu veic virsskaņas aerodinamiskajās kamerās, kur gaisa plūsmai Maha skaitlis M>1. Tādu gaisa plūsmas ātrumu sasniedz, izmantojot Lavala sprauslu. Gaiss tajā izplešas un intensīvi atdziest, līdz ar to gaisā esošie ūdens tvaiki kondensējas, izveidojot miglu. Šī parādība traucē gaisa plūsmas fotografēšanu un ietekmē mērījumus. To novērš virsskaņas aerodinamiskās caurules gaisu iepriekš sausinot.

Pētījumus ar kosmiskajiem lidaparātiem izdara elektriskā loka un triecienviļņa aerodinamiskajās caurulēs.

Vienu no pirmajiem mūsdienu aerodinamiskās caurules prototipiem izveidojis krievu zinātnieks K.Ciolkovskis.

Saites.
Aerodinamika.