Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Brendijs, konjaks

Stiprs alkoholisks dzēriens, kas radies Francijas mazpilsētiņā Konjakā.

Vēsture. Par savu rašanos konjaks var būt pateicīgs Hanzas savienības kuģiem un britu, īru, holandiešu un skandināvu jūrasbraucējiem. Tie brauca pēc sāls, taču pa Šarantas upi iekuģoja dziļāk iekšzemē un paķēra līdzi arī vīnu. Vēlāk izdomāja, ka franči no vīna vispirms varētu destilēt eau de vie - "dzīvības ūdeni." Vīns uz kuģiem ātri bojājās, aizņēma daudz vietas, toties destilāts nebojājās un arī vietu aizņēma mazāk. Gala ostās destilātu atkal atšķaidīja ar ūdeni - tāpēc, ka ūdens nebija dzerams.
II Pasaules kara laikā ienākušie vācieši neizdzēra konjaka krājumus un arī neizlaupīja, bet ļāva tos papildinat. Konjaka par prefektu bijis izglītots vācietis un pēc kara te bijis uzplaukums.
Mūsdienās konjaka likteni vairs neizlemj te, vadošo zīmolu vadībā vietējo iedzīvotāju nav.  Arī vairums lielo ražotāju vairs nepieder ģimenēm, bet gan starptautiskām korporācijām.

Konjaku ražo tieši no paša vīna - vienkārša, svaiga, skāba, viegli augļaina un mazalkoholiska baltvīna. Izmanto trīs vīnogu šķirnes:
      - 90% ir garšā neizteiksmīgā, pret kaitēkļiem noturīgā Ugni (Trebbiano) Blanc šķirne;
      - Folle Blanche;
      - Colombard.

Vīnam vajag vecus vīnogulājus, taču konjakam ir otrādi - vīnogulājus, kas nav vecāki par 30 gadiem. Dzeršanai tāds vīns ir pārāk skābs, bet konjakam - pašā reizē. Oktobrī tiek novāktas ogas, izspiesta sula un ātri saraudzēts vīns. Novembrī sākas destilācija, ko apkārtnes ciemos pamana pēc raksturīgā aromāta gaisā. Visu vīnu kāpaspēj destilēt līdz marta beigām - jo svagāks ir vīns, jo tīrāks "dzīvības ūdens" sanāk.
Lielākais konjaka noslēpuums slēpjas izturēšanā mucās un sajaukumu jeb blendu veidošanā. Svaigiem destilātiem izmanto jaunas mucas līdz 5 gadiem, jo tajās ir daudz tanīnu un aromātvielu (vaniļas). Pavisam vecajās mucās tanīna nav virspār, tās ir piesūkušās ar konjaku, tādēļ noder īpaši kvalitatīvas garšas izkopšanai.
Konjaka pēdējais solis ir sajaukumu veidošana. Parasti veikalā nopērkamais dzēriens tiek iegūts sajaucot kopā dažādu ražas gadu, vīna dārzu, izurēšanas ilgumu destilātus. Vienā pudelē var būt 20, pat 150 dažādu destilātu.

Konjakas pilsētiņā no alkohola izgarojumiem nomelnē (melna sēnīte!) noliktavu ēkas un mājas, kurās glabā konjaku. Smaržo Šarantas upes krasti. Konjaks vienmēr ir bijis eksporta prece un paši franči to nedzer. Konjaka ir tik maza, ka to mēdz dēvēt arī par ciemu. Te aug tikai 75 000 ha konjakam domāto vīnogulāju - starp Atlantijas okeānu un Angulemas pilsētu.

Atceries! Tikai šeit gatavoto dzērienu drīkst saukt par konjaku - visi pārējie ir brendiji!

Gruzīnu brendijs. Pargruzīnu brendija krusttēvu uzskata Dāvidu Saradžišvili (1848.-1911.g.). Ķīmijas un filozofijas doktors ar brendija destilācijas paņēmienu iepazinās Francijā un 1884.gadā Tbilisi nodibināja brendija fabriku Tbilisi Brandy Factory. Ar tās slavenāko marku Eniseli - 17 gadu izturētu brendiju, kas gatavots no Gruzijas austrumu reģionu Šildas un Eniseli vīniem, - 1945.gadā Jaltā Staļins esot iespaidojis Vinstonu Čērčilu. Uzņēmuma dibinātājs Saradžišvili vēl mūsdienās tiek godinats savas sociali progresīvās uzņēmuma politikas dēļ.
Pašreizējā ražotne ierīkota 1954.gadā, pēdējas desmitgadēs tā modernizēta atbilstoši starptautiskajiem standartiem. Šeit tiek izmantota Konjakas metode ar dubulto destilāciju. Turklat pirmajā destilācijas kārta iegūst 34% stipru jēlspirtu, no kura otrajā kārtā iegūst 70% stipru, dzidru vīna brendiju. Šo destilātu pilda jaunās 400 l tilpuma mucās, kuru gatavošana visbiežāk izmanto vietējos Ibērijas ozolus, kā arī ozolkoku no Bulgārijas un Kipras.
Uzņemuma pagrabos glabajas nepilni 20 000 mucu, visur temperatūra ir noregulēta uz 17-18 grādiem, uzturot nemainīgu gaisa mitrumu 70%.
Mūsdienu Sarajishvili Eniseli brendijs izgatavots no 14-15 gadu izturetiem vīna spirtiem, tam ir skaisti zeltaina krāsa, patīkami maiga garša ar bagātīgiem ozolkoka, vaniļas un šokolādes garšas toņiem. 0,7 l pudele maksā ap 40 eirām. Kopuma tiek ražoti pavisam 15 kvalitates līmeņu brendiji. Pa standarta veidu uzskata 3-5 gadus izturētus brendijus. Vecie brendiji sakas ar 9 gadus izturēto Gemi. 0,7 l pudele maksa ap50 eiram.