Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bruņumašīnas

Nobruņotas kaujas mašīnas, kuras izmanto kājnieku transportēšanai, atbalstīšanai un tehnikas pārvietošanai.

Bruņu automobīļi. Bruņotas kaujas mašīnas ar riteņu gaitas iekārtām.
Vieglie bruņu automobīļi ar masu mazāku par 4 t tiek apbruņoti ar ložmetējiem, reizēm arī ar bezatsitiena lielgabaliem un prettanku raķetēm.
Vidējie bruņu automobīļi ar masu 4-8 t un smagie bruņu automobīļi ar masu lielāku par 8 t ir apbruņoti ar automātiskajiem lielgabaliem (kalibrs 20-30 mm) un prettanku raķetēm.
Pirmos bruņu automobīļus uzbūvēja Anglijā XX gs. sākumā un lietoja angļu-būru karā 1899.-1902.gados.

Bruņutransportieri. Bruņota labas pārgājības kaujas mašīna ar kāpurķēžu vai riteņu gaitas iekārtu. Pirmie bruņutransportieri tika izgatavoti Anglijā 1918.gadā. Tie paredzēti motorizēto kājnieku pārvadāšanai un to atbalstīšanai kaujā; lielgabalu, mīnmetēju vilkšanai un munīcijas u.c. kravu pārvadāšanai kaujas laukā. Bruņas parasti ir ložudrošas, parasti apbruņojumā 2 ložmetēji. Lielākā daļa bruņutransportieru ir peldoši. Uz bruņutransportieru bāzes rada pašgājējlielgabalus, mīnmetējus, zenītiekārtas.

Krievu bruņu mašīnas.
BTR-50.
 БТР-50П. Šis kāpurķēžu bruņutransportieris tika izstrādāts PSRS 1952.gadā uz peldošo tanku ПT-76 bāzes un uzņemts bruņojumā 1954.gadā. Dažādās modifikācijās tas tika ražots līdz pat 1970.gadam. Interesanti, ka 2023.gada februārī šīs bruņumašīnas krievi sāka izmantot karā pret Ukrainu bruņutehnikas deficīta dēļ. Iekonservētā stāvoklī patlaban krieviem esot ap 1000 tādu bruņumašīnu.
BTR 60. Divi GAZ 51 motori, kas var iet tikai uz 72 vai 76 benzīna. Tie ir vienas rindas 6 cilindru motori.
BTR 70. Divi ZMZ 53 motori, kas var iet tikai uz 76 benzīna. Tie ir V-veida 8 cilindru motori.
BTR 80.
BTR 80A.
MTLB. Mnogoceļevij tjagač ļegko broņirovannij. Motors JMZ 238. Kāpurķēžu mašīna, kas atradās prettanku vienībās - vilka 100 mm prettanku lielgabalus.