Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bakuņins, Mihails (1814.-1876.g.)

Krieviski - Михаил Бакунин.
Krievu revolucionārs, anarhists.

Dzīvesgājums. 1864.gada 28.septembrī Londonā tika nodibināta Starptautiskā strādnierku asociācija, sekojot tam, Hess, Markss, Engelss un Bakuņins nodibināja I Internacionāli, kas turpināja "Komunistu līgas" aktivitātes. Oficiāli šī līga bija beigusi pastāvēt 1852.gada 17.novembrī.
1869.gadā A.Hercens "Brīvajā krievu tipogrāfijā" (Вольная русская типография) publicēja Mihaila Bakuņina pārtulkoto "Komunistiskās partijas manifestu," ar ko izsauca K.Marksa un F.Engelsa neizpratni.
1872.gadā Markss nolēma slēgt I Internacionāli Eiropā, jo organizācija bija novājināta Marksa cīņā ar M.Bakuņinu.

Bakuņins un K.Markss. M.Bakuņins, tiekoties dažādos sociālistiskos kongresos Eiropā, pat gribēja Marksu izsaukt uz dueli. Markss gan izvairījās, Bakuņins bija ļoti liela auguma.
Tomēr, tā kā Markss bija rados ar Nātanu Maijeru Rotšīldu, tad tas arī finansēja Marksa darbību un viņa izšķērdīgo dzīvi Londonā. Vēsturnieki esot atraduši divus Marksam izsniegtus čekus. Atklātībai šo faktu darīja zināmu Marksa tuvais sabiedrotais M.Bakuņins savā darbā "Polemika pret žīdiem" (Pole'mique contre les Juifs). Bakuņins esot pārtraucis sakarus ar Marksu un viņa kompanjoniem tāpēc, ka "viņi ar vienu kāju ir bankā, bet ar otru kāju sociālistu kustībā."

Saites.
Anarhisms un anarhisti.