Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bēbelis, Augusts (1840.-1913.g.)

F.Engelss palīdzēja V.Lībknehtam un A.Bēbelim cīņā pret lasalismu, par revolucionāras stradnieku partijas radīšanu Vācijā. Rakstā "Prūšu militārais jautājums un vācu strādnieku partija" (1965.g.) F.Engelss pretēji lasalismam attīstīja revolucionārā proletariāta stratēģiju un taktiku cīņā par nacionālā jautājuma demokrātisku atrisināšanu Vācijā.

"Ja pat XIX gadsimta otrajā pusē atrodami vēl daži simti tūkstoši cilvēku, kas uztraucas sakarā ar jaunizperināto dogmu par pāvesta nemaldīgumu, tad nav jābrīnās, ka gandrīz divus gadu tūkstošus liela daļa cilvēces varējusi ticēt kristietības atklāsmēm un brīnumiem."

"Neviena grāmata pasaulē nav novedusi tik daudz cilvēku līdz vājprātīgo namam ka Bībele. Nabaga sapņotāji meklēja tajā to, kā tur patiesībā nebija, un, kad viņiem likās, ka viņi beidzot atraduši patiesību, viņi atkal uzdūrās vietai, kas bija pretrunā ar iepriekšējo un nebija ar to savienojama."

"...svarīgākās dogmas un ceremonijas, uz kurām dibinās kristietība, aizgūtas no "pagānisma"; to pašu var sacīt arī par kristietības un īpaši par katoļu dievkalpojuma formām. Visur mēs redzam "pagānisma" atdarināšanu un nekur neatrodam ne pēdu no patstāvīgas oriģinālas idejas."

"Kristietība turēja cilvēci verdzībā un apspiestībā, tā arī mūsu dienās noder par labāko ieroci politiskai un sociālai apspiešanai."