Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Brūss, Jēkabs (1670.-1735.g.)

Krieviski - Яков Брюс.
Skots, zinātnieks un alķīmiķis, Krievijas valsts darbinieks, Pētera I līdzgaitnieks.

Dzīvesgājums. Dzimis 1670.gadā.
Viņš bija skots, kas daudz ceļojis pa Eiropu, kamēr apmeties Krievijā.
Piedalījies Azovas karagājienos 1695.-1696.g. un 1697.-1698.g.
Lielās sūtniecības dalībnieks.
1702.gadā Maskavas kremļa Suhareva tornī izveidoja Krievijā pirmo observatoriju, popularizēja Kopernika mācību.
Rediģēja Zemess un debess sfēru globusus, kartes.
No 1706.gada vadīja Maskavas tipogrāfiju.
Miris 1735.gada 30.aprīlī.

Aplūkojamie objekti.
Suhareva tornis. (Сухаревa башня) Celta pēc Pētera I pavēles pašā XVIII gs. sākumā. Savu nosaukumu tornis saņēmis no strēļu pulkveža Lavrentija Suhareva (Лаврентий Сухарев), kura pulks bija izvietots netālu no torņa celšanas vietas. Bez tam Suhareva strēļi 1689.gadā atbalstīja jauno ķeizaru cīņā pret viņa māsu Sofiju.
Torņa leģendu rašanos saista ar Jēkabu Brūsu. Viņš bija skots, kas daudz ceļojis pa Eiropu, kamēr apmeties Krievijā. No 1702.gada vienā no torņa stāviem izvietojās Matemātikas un navigācijas zinātņu skola, kuras vadībā pēc dažiem gadiem stājās J.Brūss. Brūss bija visai apdāvināts cilvēks ar plašām interesēm - komandēja karaspēku, vadīja kolēģijas (sava veida ministrijas Pētera I laikā), veda diplomātiskās sarunas. Bez visa tā Brūss ļoti interesējās arī par zinātni. Tieši viņš Suhareva tornī izveidoja observatoriju - pirmo Krievijā. Viņš savāca "jocīgu lietu kabinetu," kas pēc Brūsa nāves tika nodots Kuntskamerai. Vēl Brūsu interesēja maģija, astroloģija, alķīmija, tādēļ saprotams, kamdēļ Maskavā torni sauca par "Burvja torni."
Vēl viena ar Brūsa vārdu saistīta leģenda stāsta par tā saucamo "melno grāmatu." Maskavieši viens otram stāstījuši, ka Brūss ar šīs grāmatas palīdzību varējis uzzināt visus noslēpumus, kur un kas ir ticis noslēpts. Agārāk šī grāmata esot piederējusi pašam Zālamanam. Nevēloties, lai grāmata pēc viņa nāves nonāktu svešās rokās, iemūrējis to Suhareva torņa sienā.
Tornis tika nojaukts 1934.gadā Maskavas ģenerālrekonstrukcijas ietvaros.