Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Babisms

Islāma sekta, kas radusies Persijā XIX gs. 40.gados.

Vēsture. Sektas dibinātājs bija Ali Muhameds - irāņu tirgotājs no Širāzas, kas sevi nosauca par Babu - "vārtiem," pa kuriem pie cilvēkiem jānāk jaunai ticības mācībai, kas nomainīs islāmu.
Lai samazinātu garīdznieku ietekmi uz ticīgajiem, Babs pasludināja, ka apmeklēt mošeju un sapulcēties ticīgajiem, lai noturētu lūgšanas, nav obligāti, kā arī atcēla reliģisko ceremoniju obligāto pildīšanu. Katrs var lūgt Dievu, kur un kad viņiem patīk. Lūgšana pat nedrīkstot atraut tirgotāju no viņa rūpala!
Babisma pretfeodālā ievirze saistīja pie tā darbaļaužu masas. Šīs apspiestās masas pārvērta babismu, pretēji tā dibinātāja nodomiem, par spēcīgas antifeodālas cīņas ieroci un karogu. dažādos Persijas rajonos uzliesmoja tautas sacelšanās, to apspiešanai šahs nosūtīja lielus bruņotos spēkus. Tomēr salauzt nemiernieku sīvo pretestību izdevās ne tik daudz ar militaru spēku, kā ar melīgiem amnestijas solījumiem.
Babu sodīja ar nāvi Tebrizā 1850.gada vasarā.
Izmantodami par ieganstu atentātu pret šahu, ko veica 3 babīdi 1852.gadā, Persijas feodāļi ar aktīvu šiītu garīdzniecības piedalīšanos iznīcināja babīdu organizācijas vadību. Drīz babisms Persijā zaudēja savu sabiedrisko un politisko nozīmi. nelielās babīdu draudzes, izkaisītas pa visu Persiju, turpmāk pastāvēja tikai kā sīkas un slepenas organizācijas.

Teoloģija. Babisma pamati izklāstīti grāmatā "Bejan," ko uzrakstījis pats Babs. Šī grāmata, kurā attēlota ideāla utopiska buržuāziska valsts, būtībā vērsta pret persiešu feodāļiem un ārzemju kapitālistiem, kas bija persiešu tirgotāju konkurenti.
Cīnīdamies par radikāliem sabiedrības pārkārtojumiem, Babs, nebūdams revolucionārs, visas savas cerības lika uz Persijas šahu, kuru viņš uzskatīja par spējīgu izveidot jaunu sabiedrību un valsti. Nākamajā babidu valstī, kādu to iztēlojās Babs, nebūtu ārzemju kapitālistu un viņu aģentu - tos padzīs no Persijas. Toties persiešu tirgotāji, atbrīvojušies no feodāļu jūga un ārzemnieku konkurences, būs nonākuši vislabvēlīgākajā stāvoklī. Visi komerciālās un banku darbības veidi, ieskaitot procentu ņemšanu, ko aizliedz Korāns, attīstīsies pilnīgi netraucēti.

Saites.
Islāma sektas.