Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Balkānu kari (1912.-1913.g.)

Divi kari Balkānos.

Pirmais Balkānu karš (1912.-1913.g.). 1912.gadā sākās I Balkānu karš, kurā grieķi, tāpat kā serbi un bulgāri, cīnījās par neatkarību no osmaņu turkiem. 1913.gada maijā karš beidzās. Bulgārija ieguva teritorijas.

Otrais Balkānu karš (1913.g.). Jau jūnijā sākās II Balkānu karš, kas ilga 6 nedēļas. rezultātā osmaņi zaudēja 80% savas teritorijas Eiropā. Grieķija atguva Salonikus un Trāķiju. Otro karu noslēdza Bukarestes miera līgums 1913.gadā, saskaņā ar to Bulgārija bija spiesta atdot Grieķijai Dienvidmaķedoniju un daļu Rietumtrāķijas. 

Balkānu karu beigas. Tos izbeidza Bukarestes miera līgums 1913.gadā. Bulgārija bija spiesta atdot lielu daļu I Balkānu karā iegūto zemju: Rumānijai Dienviddobrudžu, Grieķijai Dienvidmaķedoniju un daļu Rietumtrāķijas, Serbijai gandrīz visu Ziemeļmaķedoniju. Bukarestes līgums saasināja Balkānu valstu attiecības, un tas tika anulēts I Pasaules kara laikā.

Bulgārijas-Turcijas miera līgums (1915.g.). Tika parakstīts 1915.gada 6.septembrī Sofijā. Tas noteica Turcijas-Bulgārijas robežas pārvietošanu. Vācija, kas centās Bulgāriju iesaistīt karā pret Antanti, piespieda Turcijai atdot Bulgārijai 2600 kvkm lielu teritoriju.