Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bumbvedēji

Kara lidmašīnas sauszemes un jūras objektu iznīcināšanai ar aviobumbām, mūsdienās arī ar raķetēm un torpēdām.

Pēc nozīmes un veicamo uzdevumu rakstura izšķir frontes (taktiskos) un tālos (stratēģiskos) bumbvedējus, bet pēc masas - vieglos, vidējos un smagos.

Bumbvedēju aviācija. Viens no kaujas aviācijas veidiem, iznīcina pretinieka sauszemes un jūras objektus ar aviācijas bumbām un raķetēm. Pēc veicamo uzdevumu rakstura un bumbvedēju tipa izšķir frontes (taktisko) un tāllidojuma (stratēģisko) bumbvedēju aviāciju. Frontes bumbvedēju aviāciju izmanto, veicot sauszemes, jūras un gaisa kauju operācijas, bet tāllidojuma bumbvedēju aviāciju - pretinieka objektu sagrāvei dziļā aizmugurē.

Vēsture. Pirmo reizi lidmašīnas bombardēšanai lietoja itāļu-turku karā (1911.-1912.g.).
I Pasaules karā par bumbvedējiem izmantoja divplākšņus. Uz vienplākšņiem pārgāja XX gs. 30.gadu sākumā, kad tika uzbūvēti arī pirmie pikējošie bumbvedēji.
II Pasaules kara laikā tika pilnveidoti galvenokārt tālie bumbvedēji.
XX gs. 60. un 70.gados tika izveidoti virsskaņas bumbvedēji, kuru ātrums bija līdz 2500 km/st. un augstuma griesti 21 km, ar praktiski neierobežotu lidojuma tālumu. Tie apbruņoti ar kodolieročiem un raķetēm "gaiss-virsma," aprīkoti ar dzīvības nodrošināšanas sistēmām, modernu radioelektronikas kompleksu, kurā ietilpst navigācijas, radiotraucējumu, mērķa meklēšanas u.c. iekārtas.

Saites.
Aviācija un aviatori.