Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Baruhs, Bernards Manness (1870.-1965.g.)

Žīdu izcelsmes amerikāņu bagātnieks, viens no ietekmīgākajiem amerikāņu ārpolitikas veidotājiem.

Dzīvesgājums. Pēc II Pasaules kara B.Baruhs ņēmās kūrēt ASV kodolprogrammu un pabāza savā paspārnē atomieroču ražošanu.
1947.gada 16.aprīlī uzstājās Dienvidkarolīnas Pŗstāvju palātas priekšā, kurā, raksturojot pretrunu saasināšanos starp ASV un PSRS, pirmais lietoja apzīmējumu "aukstais karš" (ne V.Čērčils).
Prezidents Trumens savā dienasgrāmatā par vņu rakstīja: "Baruhs vēlas valdīt pār pasauli, Mēnesi un, iespējams, Jupīteru - bet to mēs vēl redzēsim."
Līdz ar bruņošanās sacensības sākumu, kas nesa milzīgu peļņu, B.Baruhs personīgi kontrolēja amerikāņu atombumbas ražošanu ar devīzi: "Mums ir jāiet uz priekšu ar atombumbu vienā un krustu otrā rokā!"
Atceras franču fiziķis F.Žolio-Kirī: "Kad es biju Amerikā, pazīstamais baņķieris Baruhs, Savienoto Valstu pārstāvis ANO Atomenerģijas komisijā, piedāvāja manpērcelties uz darbu ASV. Viņš solīja man zelta kalnua ar noteikumu..., bet jūs jau saprotiet, kas tas bija par noteikumu! Es atteicos. Bet man par to atriebās." Drīzumā izcilā zinātnieka meita Irēna, kas viesojās ASV pēc Palīdzības komitejas emigrantiem-antinacistiem ielūguma, tika iesēdināta cietumā, bet 1950.gadā pēc amerikāņu spiediena franču valdība atbrīvoja F.Žolio-Kirī no Atomenerģijas komisariāta vadītāja posteņa.
Vēlāk ASV mēģināja sev pakļaut visas pasaules kodolenerģētikas attīstību, un par tik plaša mēroga ieceres iniciatoru kļuva neviens cits kā B.Baruhs, kuru prezidents H.Trumens iecēla par ASV Atomenerģētikas komisijas pārstāvi ANO. Tās pirmajā sēdē, kas notika 1946.gada 14.jūnijā, amerikāņu delegācija atklāja plānu par pilnīgu kodolieroču aizliegšanu, kas iegājis vēsturē ar nosaukumu "Baruha plāns."
Baruha ieceres sastapās ar neuzticību no PSRS puses Staļina personā un padomju delegācija šim plānam uzlika veto. Amerikāņu diplomāts un vēsturnieks B.Bečhofers, kurš piedalījās atbruņošanās pārrunās, atzīmēja: "Baruha pozīcija pret veto ir ekstremāls piemērs viņa izolētībai no ASV ārpolitikas galvenajām vadlīnijām."
Sākot ar 1949.gadu pasaulē sākās kodolbruņošanās sacensība, ko pavadīja taktikas un ideoloģijas izstrāde, kurā B.Baruhs jutās kā zivs ūdenī. 
Līdz dziļam vecumam B.Baruhs personīgi nodarbojās ar darījumiem. Mūža nogalē viņam pakļauto uzņēmumu un fondu aktīvi sasniedza triljonu dolāru. 
Parsteidzoši, bet likteņu noteicējs neslēpās no cilvēkiem, saskarsmē bija visai vienkāršs, sarunājās parkā ar atpūtniekiem, nekad viņa tuvumā nebija manāma apsardze.
Miris 1965.gadā un apglabāts kapos Ņujorkas nomalē blakus sievai, kas bija mirusi krietni agrāk. Tikai neliela un pieticīga plāksne mauriņā.

Šodien nekas nav zināms par viņa milzīgās bagātības mantiniekiem. Nav arī kolektīvo fotogrāfiju no B.baruha bērēm, kurās noteikti būtu jābūt redzamiem viņa tiresību pārmantotājiem.