Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bartolomē de las Kass

Kobanas bīskaps. Bija studējis Grieķijas un Romas vēsturi. Uzstājās ar indiāņu aizstāvību nežēlīgajā Jaunās pasaules kolonizācijas procesā. Oficiāli tika dēvēts par „Indiāņu aizstāvi.” Las Kass vairākkārt vērsās pie Spānijas karaļa un karalienes ar lūgumu taisnīgi izturēties pret indiāņiem.

1550.gadā spāņu pilsētā Valjadolidā notika publiskas debates starp viņu un filozofu Sepulvedu (Aristoteļa piekritēju). Viņi gan netikās tieši, bet iesniedza savus argumentus rakstiski karaliskajai komisijai. Šo debašu pamatā bija jautājums: vai būtu pieļaujami, ka ekonomiski un militāri varenākas valstis ekspluatē svešas teritorijas un tautas. Las Kass nenoliedzami šai diskusijā ņēma virsroku.

„Vai gan šie cilvēki nav tādi paši cilvēki kā mēs, vai viņiem nav dvēsele tāpat kā mums, un vai viņi nepelna tādu pašu cilvēcisku izturēšanos kā mēs?”

Viņš uzsvēra, ka Centrālamerikas pilsētvalstis daudzējādā ziņā atbilst grieķu priekšstatiem par ideālu valsti – ar pareizu politisku struktūru, balstītu uz cieņu, pacietību, pārliecināšanu un labestību.
Vera Pasas rajonā Dienvidamerikā līdz šai dienai godina viņa piemiņu. Kobanā ir viena no nedaudzajām maiju baznīcām, kur dievkalpojumi notiek nevis spāņu, bet gan maiju valodā