Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bonifācijs IX (1389.-1404.g.)

Bonifatius.
Romas katoļu pāvests no 1389. līdz 1404.gadam Lielās šķelšanās laikā, kad francu kontroletajā Aviņjonā paralēli atradās vēl viens pāvests - Klements VII.

Dzīvesgājums.
Bonifācijs IX un Livonija. Ar kukuļu palīdzību Vācu ordenis Livonijā panāca, ka pāvests Bonifācijs IX vairākās bullās no 1393.-1394.gadam pasludināja Rīgas arhibīskapiju par iekļautu Livonijas ordeņa pārvaldāmā teritorijā, un ka turpmāk vienīgi Livonijas ordeņa brāļi varēs kļūt par arhibīskapiem un doma kapitula locekļiem. Pēc smagām diplomātiskām cīņām arhibīskapam izdevās uz laiku panākt Bonifācija bullu atcelšanu.
1394.gadā pāvests Bonifācijs IX pasludināja jaunu krusta karu pret turkiem. Tobrīd Eiropā bija tā saucamā Lielā šķelšanās, jo paralēli pāvestam Bonifācijam IX franču kontrolētajā Aviņjonā atradās cits pāvests - Klements VII. Tādejādi daļa Eiropas valstu atzina vienu, bet cita daļa - otru pāvestu. Tomēr Bonifācija IX aicinājumam atsaucās bruņinieki no daudzām valstīm, īpaši no Francijas.1396.gadā Ungārijas karalis Sigizmunds ar venēciešu atbalstu vadīja jaunu Krusta karagājienu pret osmaņu turkiem, lai noņemtu Konstantinopoles blokādi, tomēr septembra beigās cieta graujošu sakāvi ar kaujā pie Nikopoles ar sultāna Bajazīda I turku armiju.

Saites.
Romas katoļu pāvesti (30.g.-patlaban).