Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Basku zeme

Basku tautas vēsturiski apdzīvota teritorija mūsdienu Spānijas un Francijas teritorijās.

Aplūkojamie objekti.

Bilbao. Pilsēta Spānijas ziemeļos, Biskajas provinces centrs. Lielākā basku pilsēta, rūpniecības centrs un nozīmīga tirdzniecības osta. Dibināta 1300.gadā. Vecpilsētā daudz XIV-XV gs. gotikas baznīcu, kas XVII-XVIII gs. papildinātas ar renesanses un baroka arhitektūras elementiem (katedrāle, Sv.Jēkaba baznīca, Sv.Nikolasa de Bari baznīca, Sv.Antonija baznīca). Jaunā pilsētas daļa apbūvēta XIX gs. beigās un XX gs. sākumā galvenokārt jūgendstilā - rātsnams (1890.g.), Padomes pils (1897.g.), Elizejas lauku teātris (1900.g.).
      Gugenheima muzejs. Bilbao galvenais tūrisma magnēts - modernās mākslas muzejs.

Basku zeme.
Pamplona. 


Pamplona. Irunja (basku val.)..
Šai pilsētā par godu Sv.Fermīnam (pilsētas aizgādnis) katru gadu 6.-14.jūlijā notiek viņam veltīti svētki. To ietvarā notiek pasaulē pazīstamais vīriešu skrējiens kopā ar vēršiem, līdz ieskrien vēršu arēnā. Šis laidiens no satrakotiem buļļiem kļuvis par tādu kā vīrišķības simbolu. Populārs tas palika pēc tam, kad savos darbos to bija aprakstījis amerikāņu rakstnieks Ernests Hemingvejs. Buļļi skrien katru dienu no 7.-14.jūlijam. Skrējiens sākas 8.00, bet skrējēji pulcējas jau 7.30. Kad skrējiens ir sācies, tā dalībnieki nedrīkst apstāties līdz finišam.
      Vīna ceļi.
      Jēkaba svētceļnieki.
      Sv.Fermīna mirstīgās atliekas.
      Sv.Lorenca baznīca.

Vizcaija tilts. Basku zemes Bizjaijas provincē.
Apraksts. Uzūvēts 1893.gadā pēc basku arhitekta Alberto de Palacio projekta. 45 m augsts tilts ar 160 m garu laidumu apvienojis sevī XIX gs. dzelzs izmantošanas tradīcijas un jaunākās tērauda tauvu vieglsvaru tehnoloģijas. Oasaulē tas ir pirmais tilts, kuru varēja izmantot gājēji un kas netraucēja gondolu satiksmei. Tādēļ tas tika izmantots kā paraugs daudzu līdzīgu tiltu būvei Eiropā, Āfrikā un Amerikā. Taču tie tikai nedaudzi ir saglabājušies līdz mūsdienām.

Sansebastjana. XIX gs. beigās tā izvietojās skaista līča malā, kas pēc formas līdzinās gliemežvākam. Līča pretējās pusēs kā sargi paceļas divi kalni - Urguls (Monte Urgull) un Igvelds (Monte Igueldo). Sansebastjana kļuva populāra spāņu aristokrātijas atpūtas vieta.

Saites.
Baski.
Spānija.
Francija.