Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Bīdinstrumenti

Instrumenti detaļu lineāro izmēru noteikšanai vai pārnešanai ar divu pārbīdāmu mērskalu palīdzību.

Sastāv no pamatskalas ar milimetru dalījumu atzīmēm un pa to pārvietojama rāmīša ar noniju, kas nolasījumu precizitāti palielina līdz 0,1 vai 0,05 mm (dažiem agrāk ražotajiem bīdinstrumentiem - līdz 0,02 mm). Dažādas konstrukcijas bīdinstrumentu mērapjoms ir 135-2500 mm, īpaši izgatavotu bīdinstrumentu - līdz  4000 mm. 

Detaļu iekšējo un ārējo izmēru noteikšanai lieto bīdmēru, aizzīmēšanai - īpašus bīdmērus vai aizzīmēšanas bīdmēru, dziļuma mērīšanai - universālo bīdmēru vai dziļuma bīdmēru, agrāk lietoja arī zobu bīdmēru.

Bīdmērs. Bīdinstruments detaļu ārējo un iekšējo lineāro izmēru mērīšanai. sastāv no pamatskalas un  rāmīša ar noniju. 
Atslēdznieku universālajam bīdmēram ir atsevišķi mērtaustu pāri ārējo izmēru un atsevišķi - iekšējo izmēru mērīšanai. nolasījumu precizitāte 0,1 mm, mērapjoms 135 vai 150 mm.
Ar vienpusējo bīdmēru ārējos izmērus mērī, detaļu saspiežot starp mērtaustu iekšējām plakanajām virsmām, bet iekšējos - detaļu kontaktējot ar  mērtaustu ārējām cilindriskajām virsmām (nolasījumam jāpieskaita 10 mm). Nolasījumu precizitāte 0,05 vai0,1 mm; mērapjoms 300, 750, 1500 vai 2500 mm.
Divpusējā bīdmēra augšējie mērtausti ir uzasināti un noder aizzīmēšanai. Nolasījuma (respektīvi - iestatīšanas) precizitāte 0,05 vao 0,1 mm, mērapjoms 150, 300, 750 vai 1500 mm.
Prezīzākiem bīdmēriem ir mikrometriskā padeve, kas nodrošina vienādu mērīšanas piepūli. Bīdmērus plaši lieto mašīnbūvē, aparātbūvē, kokapstrādē u.c.