Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Budžets

Angliski - budget.
Valsts, uzņēmuma, organizācijas vai personīgs naudas ieņēmumu un izdevumu saraksts, kas sastādīts noteiktam laika periodam.

Valstīm budžetu ar likumu parasti apstiprina uz gadu. Parasti tas sakrīt ar kalendāro gadu, bet ir arī savādāk: ASV, Itālijā, Zviedrijā budžeta gads ietver periodu no 1.jūlija līdz 30.jūnijam; Lielbritānijā, Japānā, Indijā - no 1.aprīļa līdz 31.martam; Mjanmā, Šrilankā, Taizemē u.c. - no 1.oktobra līdz 30.septembrim.

Budžeta deficīts - budžeta izdevumu pārniegums pār ieņēmumiem. Mūsdienās tā ir raksturīga parādība vairumā valstu. Piemēram, 30 gadu periodā 1949.-1978.gados ASV federālais budžets tikai 5 gadus, bet Lielbritānijā kopš 1950.gada tikai 2 gaos tika noslēgti bez deficīta. Budžeta deficītu sedz nodokļi, valsts aizņēmumi, papīrnauda.

T.s. "brīvās ekonomikas" valstīm ekonomiskā konjunktūra liedz precīzi noteikt budžeta gada ieņēmumus un izdevumus. Budžeta projektu sastāda valdības orgāni, apstiprina parlaments. Izpildi īsteno valstu bankas (vairumā valstu) vai valsts kase, piemēram, Francijā.

Saites.
Ekonomika un ekonomisti.