Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Cirkons, raķete

ЗМ22 «Циркон».
Krievu kaujas raķete, dēvēta par virsskaņas.

Krievijā šo raķeti dēvē par virsskaņas, lai gan, visdrīzāk, tā, tāpat kā X-47 "Kinžals" ir cietās degvielas raķete un spēj ieskrieties līdz diezgan lielam ātrumam (9 mahiem). Zemes tuvumā raķetes ātrums vairs nav virsskaņas - tikai 4,5 mahi. Izstrādāta, lai nomainītu pretkuģu kaujas raķeti "Granīts." Uzņemta armijas bruņojumā.

Raksturojums. Lidojuma tālums visbiežāk tiek deklarēts kā 600 km, lai gan reizēm nosauc arī 1000 km.
Garums ir 8-9,5 m, tas noteikts apmēram pēc palaišanas iekārtu gabarītiem.
Ātrums - līdz 8M, ap 11 000 km st.
Kaujas daļas svars - 300-400 m.

Raķete plānota palaišanai no zemūdenēm un kuģiem - tādi zināmi tikai atomzemūdene K-560 "Severodvinska" (К-560 «Северодвинск», проект 885 «Ясень») un fregate "Admirālis Gorškovs" («Адмирал Горшков», проект 22350). Tā kā šie abi atradās pārlieku tālu prom no Ukrainas, tad, visdrīzāk, "Cirkons" Ukrainas apšaudēs tika palaists no adaptēta raķešu kompleksa "Bastions" («Бастион» jeb «Объект-100»).

Praktiskais pielietojums. Kaujas apstākļos pirmo reizi tikusi izšauta 2024.gada 7.februārī krievu-ukraiņu kara laikā uz Kijevu (aizdomas tomēr, ka pirmo reizi viena tāda jau tikusi izšauta 2024.gada sākumā, pēc atliekām precīzi tas nav noteikts), notriekta ar "Patriot" Dņepras rajonā.
2024.gada 25.martā krievi 2 šādas raķetes izšāva pa ukraiņu drošībnieku ēku Kijevā, bet ap 11:30 tās atkal notrieca iekārta "Patriot." Postījumus izraisīja tikai krītošas atlūzas.
Kopumā izmantošanas pieredze krievu-ukraiņu karā licina, ka "Cirkona" raķetes tehniski ir pārākas par "Kinžaliem" un patiesi uzskatāmas par virsskaņas raķetēm.

Saites.
Kaujas raķetes.