Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Čūsku sala

Ukrainai piederoša sala Melnajā jūrā.

Salas platība ir 20,5 hektāri, maksimālais garums un platums – tikai 615 un 560 metri. Krasts ziemeļaustrumos ir ap piecu metro augsts, dienvidrietumos – ap 25 metriem, maksimālais – 41,3 metri virs jūras līmeņa. Trūcīgajā augsnē aug stepes zāle, koku nav.

Vēsture. Saskaņā ar sengrieķu leģendu, salu no jūras izcēlusi dieviete Tetīda savam dēlam Ahillejam.
Pirmo reizi Čūsku sala pieminēta dzejnieka Arktina vēstījumā VII gs. vidū pmē. Senlaikos tā bijusi zināma kā Svētlaimīgo sala. Ahillejs šeit esot dzīvojis kopā ar Trojas Helēnu. Saskaņā ar leģendu te atrodoties Ahileja svētnīca un viņa kaps, lai gan par to neko nevēsta arheologi.
2022.gada krievu-ukraiņu karā Čūsku salā risinājas nozīmīgi notikumi. Kā nekā krievu impēristu ideologs Dugins (ļoti ietekmējis mazizglītotā V.Putina uzskatus) tai piešķīra milzīgu nozīmi: "Mūsējie ieņēmuši Čūsku salu. Čūsku salai Melnajā jūrā ir noteicošā loma sakrālajā ģeogrāfijā, atsaucoties uz Vasile Lovinesku (Hetikuss). Tur atradās sena Apolona svētnīca. Kas kontrolē Čūsku salu, tas kontrolē pasaules vēstures gaitu."
Šeit kā varoņi gāja bojā 14 salas aizsargi. Uz krievu karakuģa piedāvājumu padoties tie atbildēja vienkārši: Pošol nahuj, korabļ! Vēlāk gan izrādījās, ka ukraiņu robežsargi nav gājuši bojā, bet saņemti gūstā. Vēlāk atgūti apmainot gūstekņus, atbrīvots arī slavenās frāzes autors.
Turpmāk krievi salu gribēja izmantot kā bāzi pretgaisa aizsardzībai, līdzekli ukraiņu ostu bloķēšanai un plānotai desanta izsēdināšanai Odesas sagrābšanai. Tomēr īstenībā sala kļuva par lamatām, jo bija grūti apgādājama, bet ukraiņi spēja to aizsniegt ar artilēriju un arī zalvju artilēriju un bairaktāru droniem. Ukraiņu apšaužu rezultātā krievi cieta lielus un regulārus zaudējumus dzīvā spēkā un pretgaisa aizsardzības ierīču ziņā. Viss krieviem pasliktinājās vēl vairāk, kad ukraiņi saņēma no britiem pretkuģu raķetes Harpoon. Visai ātri tika nogremdēts liels krievu apgādes kuģis "Vasīlijs Behs." Krievu lietas salā pasliktinājās tiktāl, ka 30.jūnijā krievu okupanti no salas aizbēga. Līdz ar to bija izsapņots pēdējais "Odesas desanta" elements.

Saites.
Melnā jūra.