Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Deli

Indijas galvaspilsēta, Deli savienotās teritorijas administratīvais centrs, vārti uz Ziemeļindiju.

Atrodas Indijas ziemeļos, Gangas pietekas Džamnas labajā krastā.

Iedzīvotāji - to skaitu lēš uz 16-25 miljoniem (iespējams, 3.lielākā pilsēta pasaulē?).

Vēsture. Esot četrus tūkstošus gadu veca. 
Tagadējā Deli izveidojusies XI gs. senās Indraprastas (I g.tk. sākums pmē.) un 736.gadā celtās Dillikas (Deli) vietā.
No 1206.gada Deli sultanāta galvaspilsēta.
Centrālāzijas iekarotājs Timūrs uzbruka sultāna Nasirudīna Mehmuda no Tuglaku dinastijas pārvaldītajai Ziemeļindijas pilsētai Deli. 1398.gada 17.decembrī sultāna armija tika sakauta. Timūrs ienāca Deli un viņa armija trīs dienas laupīja un slepkavoja, atstājot pilsētu drupās. 
No 1526.gada Lielo Mogolu impērijas galvaspilsēta.
No 1803.gada britu varā.
1857.-1859.gados viens no Indijas nacionālās sacelšanās centriem.
1911.gadā Deli kļuva par Britu Indijas galvaspilsētu.
Kopš 1947.gada Deli ir neatkarīgās Indijas galvaspilsēta.

Plānojums. Pilsētai ir divas daļas – Vecā Deli un Jaunā Deli (Ņūdeli), kas blakus vecajai Deli pilsētai uzcelta 1911.-1931.gados.
Vecā Deli - Šahdžahanabadā, saglabājušās daudz mošejas, pieminekļi, forti no Lielo Mogolu valdīšanas laika.
Jaunā Deli ir angļu koloniālā laika pilsēta ar indo-angļu arhitektūras paraugiem.

Aplūkojamie objekti.
Lalkilas cietoksnis jeb Sarkanais cietoksnis. Celts 1639.-1648.gados. Lielākais arhitektūras piemineklis Deli - atrodas pilsētas vecākajā daļā, tieši iepretim Masdžida mošejai. Katru dienu to apmeklē tūkstošiem cilvēku. Līdz pat 1857.gadam visa Mogolu impērija tka pārvaldīta no šejienes.
Cietoksni licis būvēt tas pats šahs Džahans. Izmantoti akmeņi šaha iemīļotākajās krāsās - sarkanā un baltā. Tā sarkanīgie mūri stiepjas vairāk nekā 2 km garumā.
Cietokšņa iekšienē krāšņas pilis - Rangmahala, Divaniama, Divanikasa (1639.-1648.g.) un Pērļu mošeja (ap 1660.g.).
Britu valdīšanas laikā komplekss stipri cietis, visas vērtīgākās lietas izvestas, mēbeles iznīcinātas un 2/3 būvju nojauktas. XX gs. sākumā ēkas atjaunotas. Galvenie cietokšņa vārti Lahore kļuvuši par modernās Indijas simbolu. Šo cietokšņa kompleksu 2007.gadā iekļāva UNESCO sarakstā. Te ir pieņemšanas telpas un karaliskās vannas.

Masdžida mošeja. (Jama Masjid) Vislielākā Indijā, celta 1644.-1658.gados. Toreiz celtniecība izmaksājusi ap 1 miljonu rūpiju. Vienlaicīgi te kopā var sanākt 25 000 lūdzēju. Šo arhitektūras brīnumu pasūtījis šahs Džahans, tas pats, kas uzbūvēja Tadžmahalu. Mošeju iesvētījis Buhāras imams.
Par atsevišķi pirktu biļeti var uzkāpt tornī. Sievietēm, ienākort mošejā, tiek piešķirts zils halāts - bezmaksas!

Humajuna mauzolejs. Viena no skaistākajām un izsmalcinātākajām celtnēm Deli. Sievas Begas Begumas mīlestības pierādījums savam mirušajam vīram – Mogolu imperatoram. Viņa uzņēmās uzbūvēt viskrāšņākās kapenes Indijā - būvniecība pabeigta 1570.gadā (sākta 1565.gadā?), un maksājusi 1,5 miljonus rūpiju (tam laikam grandioza summa). Kapeņu arhitekts bijis persietis Mīraks Mirza Gijašs, kas atvests uz Deli no Afganistānas, un pirms tam strādājis pie dažādām būvēm Uzbekijā.
Te esot čūsku dīdītāji, kas tagad esot retums. Profesija esot aizliegta dabas aizsardzības dēļ XX gs. 90.gadu sākumā.
Kopš 1993.gada UNESCO sarakstā.

Isa Hana Nijaza kapenes. Blakus Humajuna kapenēm, mazliet senākas, jo pabeigtas 1548.gadā. Kapenes tika celtas vēl viņam dzīvam esot, viņš kopumā nodzīvoja 95 gadus.

Ašokas kolonna.
Firozabada (1351.-1388.g.).
Drupas.
Puranakilas cietokšņa ansamblis (1540.g.).

Kutubminara tornis. (Qutab Minar) Senindiešu ķieģeļu tornis - lielisks islāma arhitektūras paraugs. Celts pēc pēdējās hindu karaļvalsts sakāves XII gs. un simbolizē islāma varu pilsētā. Nu tā ir senākā Indijas mošeja, kas ap 1100.g. būvēta uz džainistu un hinduistu tempļa drupām. Celtiecību pasūtījis Radžputas ķēniņš Čauhans 1191.gadā (rakstīts arī, ka celtniecība sākta 1193.gadā), minereta - 1199.gadā. Tikai pēc 179 gadiem tika uzbūvēts pats augstākais - 5.stāvs ar skaisto kupolu galā. 1803.gada zemestrīcē kupols nokrita zemē, un guļ līdz pat šim brīdim kā Kutubminaras "vizītkarte," te fotografējas tūristi.
Tā ir augstākā akmens mošeja pasaulē – 72,5 m, diametrs pie pamata - 14,5 m. Tornim nav pamatu, pārsteidz ar savu greznību.
Tai ir unikāls smilšakmens (ķieģeļu?) tornis. Rotāts ar tūkstošiem rakstu. Tornis pilns ar papagaiļiem. Īpaši tūristiem laists apgrozībā tā nosaukums - "Astotais pasaules brīnums." Par to ir sacerēti daudzi nostāsti un leģendas.
Kopš 1993.gada ir UNESCO sarakstā, tūristu ļoti apmeklēts objekts.
Īpašs objekts mošejas pagalmā - Deli kolonna.

Lašmi Narajan templis. Te bagātību un veiksmi var lūgt dievei Lašmi.

Lotosa templis. Lotus temple. Atklāts 1986.gadā un kopš tā laika kļuvis par vienu no apmeklētākajiem tūrisma objektiem pasaulē - dažu gadu pat pārspējot Eifeļa torni un Tadžmahalu. Atvērts visām reliģijām. Drīkst dziedāt, taču nedrīkst vadīt dievkalpojumus un spēlēt mūzikas instrumentus. Var nākties visai ilgi gaidīt uz iekšā tikšanu. 

Raj Gath. Memoriāls Mahatmam Gandijam. Te var uzzināt par viņa dzīvi un darbiem.

Akshardham svētnīcu komplekss. (Swaminarayan Akshardham) Veltīts dievei Svāmīnārājanai, kas ir galvenā dieve vienā no hinduisma paveidiem. Jaunuzcelts, atvērts tikai 2005.gada novembrī. Ārkārtīgi komercializēts. Lai te iekļūtu, jāiztur nopietna drošības pārbaude, kategoriski aizliegts filmēt un fotografēt, nedrīkst ienest fotoaparātus un tālruņus. stipri apmeklēts, rindas un spiešanās.

Indijas parlaments.

Sekretariāts.
Tā priekšpusē ir 4 kolonnas - tās simbolizē Austrāliju, Jaunzēlandi, Dienvidāfriku un Kanādu, to jūras ceļu saiknes ar Indiju un citām britu domīnijām. 

Indijas vārti. 42 m augsta triumfa arka. Kara memoriāls, kas veltīts I Pasaules karā bojā gājušajiem 82 000 indiešu, no tiem 13 218 kritušo vārdi ir iegravēti vārtos, bet drošības apsvērumu dēļ tie nav aplūkojami. Līdzīgi triumfa arkām Eiropā. Vārtus ieskauj parks, kurā staigā un atpūšas vietējie.

Konotpleisa. Viens no lielākajiem tirdzniecības un uzņēmēju rajoniem Deli. Apļveida laukums, kurā satiekas vairākas ielas. Šeit plīvo viens no vislielākajiem karogiem Indijā. Daudz veikalu un restorānu, ļoti daudz grāmatu veikalu.

Bangla Sahib Gurdwara. Viena no nozīmīgākajām sikhu svētnīcām pasaulē.
Akšardama svētnīca. (Akshardham temple) Jauns celts templis.

Deli tuvumā:
      Lalkotas cietokšņpilsēta. XII gs. beigas. Tanī dzelzs kolonna(???). 415.(???) Mošejas, svētnīcas, maizoleji.
      Džahanpanaha. XIV gs.
      Siri. 1303.g.
      Tuglakabada. 1325.g.      

Saites.
Indija.