Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Edmondsa, Sāra

Sarah Edmonds.
Vēsturnieki uzskata, ka agrāk 400 līdz 1000 sievietes maskējās par vīriešiem, lai dotos karā. Viņu vidū bija arī Sāra Edmondsa, kura pusaudžu gados aizbēga no mājām, lai izvairītos no aprēķina laulībām. Sāra pārcēlās uz Ameriku, tur ģērbās kā vīrietis un pārtapa par Frenklinu Tomsonu (Franklin Thompson), lai atrastu darbu.

Viņa strādāja par grāmatu pārdevēju, līdz sākās Pilsoņu karš. Uzskatot par savu pienākumu aizstāvēt valsti, sieviete iestājās Mičiganas kājnieku vienībā. Pēc testu nokārtošanas sievieti, kas uzdevās par vīrieti, uzņēma armijā. Pēcāk viņas viltībās palīdzēja tādas lietas kā brīvā dizaina formas tērpi un fakts, ka karavīri bieži vien gulēja savā apģērbā.

Sieviete, pārtapusi par Frenklinu Tomsonu, piedalījās vairākās kaujās, kā arī strādāja par ārsta palīgu un nestuvju nesēju, spēcīgā lietū stundu pēc stundas no kara lauka pārvedot ievainotos. Vēlāk viņa darbojās arī kā pastnieks un pat spiegs.

Pēc ievainojuma kara laukā un saslimšanas ar malāriju, 1863.gadā viņa pameta pulku, nevis riskēja tikt atklātai kā sieviete. Pēc atveseļošanās Edmondsa beidza izlikties par Frenklinu Tomsonu un atlikušo kara laiku strādāja par medmāsu.