Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Engures ezers

Atrodas Latvijās talsu un Tukuma novados, Piejūras zemienē.

Lagūnas ezers lēzenos krastos. No Rīgas Jūras līča to šķir 1,5-2,5 km plata kāpu josla. Ezers stipri aizaudzis. Tajā ir 6 salas at kopplatību 1,3 km. Ietek Jurģupe, Dursupe, Dzedrupe. Ziemeļu galā pie Mērsraga 1842.gadā izrakts 2,5 km garš kanāls, kas ezeru savieno ar jūru. Izveidots dabas liegums.

Engures ezera ornitoloģiskais liegums. Rīgas Jūras līča rieteņu piekrastes zemienē, seklā un stipri aizaugušā (aizaugšanas pakāpe vairāk kā 15%) lagūnas tipa ezerā, kuru no jūras līča atdala 1,5-2,5 km kāpu josla, kas apaugusi priedēm.
Platība - 33 kvkm, pastāvīgs liegums 11 kvkm, sezonas liegums - 22 kvkm. Dibināts 1974.gadā uz bijušā putnu rezervāta bāzes.
Saudzējamas ūdensputnu ligzdošanas vietas. Ezerā un tā tuvākajā apkārtnē ligzdo ap 60 putnu sugu, no tām zosveidīgie ap 20 sugam (paugurknābja gulbis no 1935.g., tagad ap 150 pāru), tārtiņveidīgie - 12 sugas, dzērvjveidīgie - 7 sugas un dūkurveidīgie - 5 sugas. Apmetas daudz ceļotāju putnu.
ezerā bagāts zoobentoss un daudz zivju.
Ezerā pārtraukta vai stipri ierobežota saimnieciskā darbība, īpaši uz salām, no ledus izkušanas pavasarī līdz 31.jūlijam. Kopš 1957.gada darbojas Bioloģijas institūta ornitoloģiskās laboratorijas stacionārs ar peldošu bāzi, kur tiek veikti plaši pētījumi par ūdensputnu (galvenokārt pīļu, lauča, ķīru) populāciju ekoloģiju, derīgo ūdensputnu resursu pavairošanu, racionālu izmantošanu un aizsardzību. 

Saites.
Latvija.
Ezeri.