Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Ēteriskās eļļas

Gaistoši, aromātiski organisku vielu maisījumi, kas rodas augos un nosaka to smaržu.

Fizikālās īpašības. Ēteriskās eļļas ir dzidri, bezkrāsaini vai krāsaini (dzelteni, zaļi, brūngani) optiski aktīvi šķidrumi. Tie labi šķīst taukos un organiskajos šķīdinātājos - etilspirtā, petrolēterī, benzolā, bet slikti šķīst ūdenī.

Ķīmiskās īpašības. Gaismas un gaisa skābekļa ietekmē oksidējas, sasveķojas, maina krāsu, smaržu.

Ēterisko eļļu sastāvā ir dudz komponentu: rožu eļļā vairāk kā 200, piparmētru eļļā vairāk kā 100. Galvenie no tiem ir terpēni, pārējie - ēsteri, spirti, aldehīdi, ketoni. Ēterisko eļļu daudzums augos ir atšķirīgs: rožu ziedos - 0,07-0,1%, nagliņkoku pumpuros - 20-22%. Šo daudzumu un sastāvu nosaka vairāki faktori. Ēteriskās eļļas satur liela daļa augu, rūpnieciska nozīme ir apmēram 200 sugām.

Iegūšana. Iegūst, destilējot ar ūdens tvaiku, piemēram, ciedru un gerāniju eļļu; ekstrahējot ar gaistošiem organiskiem šķīdinātājiem vai izspiežot spiednēs, piemēram, no citrusaugļu mizām. Mazāk lieto anflerāžas metodi - ēteriskās eļļas iztvaiko un tiek sorbētas plānā tauku kārtiņā; t.s. macerēšanu - augu daļas 50-70oC temperatūrā apstrādā ar attīrītiem taukiem un iegūst t.s. pomādes, no tām ekstrahē eļļu.

Izmantošana. Ēteriskās eļļas un to komponentus lieto medicīnā, - piparmētru, eikaliptu, anīsa eļļas; parfimērijā - rožu, jasmīnu, lavandas eļļas; pārtikas rūpniecībā - diļļu, ķimeņu eļļas.

Ēterisko eļļu augi. Dažādu dzimtu augi, kuru orgānos uzkrājas ēteriskās eļļas, ko var izmantot rūpnieciskai ieguvei. Siltajos apgabalos ēterisko eļļu augi ir vairāk nekā mērenajā joslā. Ir apmēram 2500 ēterisko eļļu augu sugu no 87 dzimtām.
Pasīvajā zemkopībā galvenā nozīme ir piparmētrām, anīsam, lavandām, rozēm, pelargonijām.
Ēteriskās eļļas augos uzkrājas gan eksogēnos (dziedzerplankumi, dziedzeršūnas, dziedzermatiņi), gan endogēnos veidojumos (sekrētšūnas, sekrēttvertnes, sekrētailes) visās augu daļās: saknēs, sakneņos (baldriāni, kalmes), pumpuros (bērzi), stumbros (priedes, baltegles), lapās (eikalipti, pelargonijas), vainaglapās (rozes), augļos (citrusi, anīsi, ķimenes), sēklās (sinepes, rūgtās mandeles) - no tām atkarīga augu smarža.
Ēterisko eļļu daudzumu un sastāvu augos ietekmē ekoloģiski faktori - insolācija, temperatūra, mitrums, augstums vjl. un auga attīstības fāze. Piparmētru lapās visvairāk ēteriskās eļļas ir augu ziedēšanas fāzē, čemurziežu augļos tā veidojas galvenokārt līdz augļu piengatavības fāzei. Arī viena auga dažādos orgānos var veidoties atšķirīga sastāva ēteriskās eļļas, piemēram, kanēļkoka mizā ēteriskā eļļa satur galvenokārt kanēļaldhīdu, lapās - eigenolu, saknēs - kamparu.
Ēterisko eļļu augu drogas izmanto medicīnā un par garšvielām pārtikas rūpniecībā.

      Anīss.
      Ciedri.
      Dilles.
      Eikalipti.
      Gerānijas.
      Jasmīns.
      Kanēļkoks.
      Ķimenes.
      Lavanda.   
      Nagliņkoks.
      Pelargonijas.
      Piparmētras.
      Rozes. 
      Vērmeles.