Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Elektrokardiogrāfija

Elektro + kardia ("sirds" - grieķu val.) + graphein ("rakstīt" - grieķu val.).
Sirds izmeklēšanas metode, kas pamatojas uz bioelektrisko potenciālu reģistrēšanu sirds muskulī - sirdsdarbības strāvu uztveršanu, novadīšanu, pastiprināšanu un pierakstīšanu ar īpašu aparātu - elektrokardiogrāfu.

Vēsture. Elektrokardiogrāfijas pamatlicējs ir nīderlandiešu fiziologs Villems Einthovens. Viņš izstrādājis trijstūra shēmu elektrokardiogrammas standartnovadījumiem, 1913.gadā ieteicis vektorkardiogrāfiju. 1924.gadā par savu darbu elektrokardiogrāfijas jomā saņēmis Nobeļa prēmiju.

Mainoties šūnu funkcionālajam stāvoklim, piemēram, ierosas laikā šūnās ļoti strauji un apgriezeniski mainās membrānas polarizācija; rodas darbības potenciāls (DP). Tā lielums nervu un muskuļu šūnās var sasniegt 120 mV. DP var reģistrēt arī audos un orgānos kā elektrisko potenciālu starpību starp aktīvo, ierosas procesu ietekmēto un neaktīvo, ierosas neskarto rajonu. To bieži nosaka klīnikās kā potenciālu starpību starp dažādiem ķermeņa virsmas punktiem.

Elektrokardiogramma. Katras sirds muskulatūras daļas ierosa atspoguļojas tipiskā līknē - elektrokardiogrammā, kurā atsevišķus zobiņus apzīmē ar latīņu burtiem P, Q, R, S, T.
Slimīgas pārmaiņas sirdī, asinsritē vai asins sastāvā var radīt pārmaiņas elektrokardiogrāmmā.

Īpaša nozīme elekrokardiogrāfijai ir miokarda infarkta un sirds ritma traucējumu diagnostikā.

Saites.
Bioelektriskie potenciāli.
Kardioloģija un kardiologi.