Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fācija, ģeoloģijā

Facies - "āriene," "veids" (latīņu val.).
Ģeoloģijā tā ir nogulumu uzkrāšanās vide, kuras klimatisko, ģeomorfoloģisko, hidrodinamisko, ģeoķīmisko u.c. apstķļu, kā arī faunas un floras sastāva specifika atspoguļojas attiecīgo nogulumu (iežu) īpatnībās.

Terminu "fācija" ieviesa šveiciešu ģeologs A.Greslijs 1839.gadā.

Nogulumu faciālajas analīzēs restaurē seno nogulumu veidošanās apstākļus un noteic fosilas fācijas. Dažkārt ņem vērā tikai kadu no nogulumu pazīmēm un to attiecīgi norāda fāciju apzīmējumā (litofācija, biofācija, topofācija, ģeoķīmiskā fācija).

Atšķirīgs dažādu autoru darbos ir arī fāciju grupējums, it īpaši taksonomiskā nozīmē, piemēram, upju (aluviālos) nogulumos trakt'gan par elementāro fāciju (mikrofāciju), gan par fāciju grupu (mezofāciju), kas sastāv no palu, gultnes un vecupju alūvija fācijām, gan arī par fāciju rindu (makrofāciju), jo katru no minētajām fācijām sadala sīkāk. Izšķir arī fāciju joslas un zonas. Krievu ģeologs D.Naļivkins 1956.gadā devis šādu nogulumu uzkrāšanās vides taksonomisko vienību sistēmu: fācija, servija, nimija, formācija. Nogulumu ģenētiskais tips parasti tiek uzskatīts par noteiktu fāciju grupu.

Saites.
Ģeoloģija un ģeologi.