Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Fāžu stāvokļa diagramma

Termodinamiskas sistēmas stāvokļa parametru (piemēram, temperatūras T, spiediena p, sastāva c, entropijas S u.c.) sakarības grafisks attēlojums.

Tajā parāda fāžu eksistences robežas, attēlo fāžu līdzsvaru un fāžu pārejas, piemēram, kušanas, destilācijas, šķīdības diagramma. Šī diagramma ir fizikālķīmiskas analīzes objekts. Izšķir vienkomponenta, divkomponentu un daudzkomponentu sistēmas plakniskās un telpiskās fāžu stāvokļa diagrammas.

Vienkomponenta sistēmas fāžu stāvokļa diagrammas vienkāršākajā gadījumā konstruē plaknē, ko ietver 2 mainīgo parametru (biežāk T un p) koordinātas. Katrai fāzei atbilst noteikta plaknes daļa (piemēram, DOA, AOB), divu fāžu līdzsvaram - līkne (piemēram, OA), trīs fāžu līdzsvaram - punkts (O), ko sauc par trīskāršo punktu.

Divkomponentu sistēmas fāžu stāvokļa diagramma, ko biežāk attēlo koordinātās p, T un c, ir telpiska. To vienkāršo, šķeļot telpisko fāžu stāvokļa diagrammu ar plakni, kas atbilst kāda parametra konstantai vērtībai (piemēram, p=1,01352 kPa), un iegūstot plaknisku diagrammu.

Sarežģītās daudzkomponentu sistēmas fāžu stāvokļa diagrammas zīmē kā šķēlumus un to projekcijas uz vienas no koordinātu plaknēm - visbiežāk uz sastāva plaknes.

Saites.
Fāžu stāvoklis.