Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Gorkijs, Maksims (1868.-1936.g.)

Krieviski - Максим Горький.
Krievu rakstnieks.

Dzīvesgājums. Maksims Gorkijs dzīvoja Kapri salā no 1911.–1913.gadam, it kā komunistu partijas uzdevumā. Šejienes ērto dzīvi viņam vēlāk pārmetuši partijas biedri.
M.Gorkijs bija biežs viesis A.Čehova mājā Augšautkā (Krima). 

Viņa daiļradi pētījis literatūrzinātnieks B.Bursovs.

"Kristīgā baznīca divi tūkstoši gadu bija avots, no kura smēla attaisnojumus sieviešu tiesiskai un ekonomiskai ierobežošanai."

"Lieta nav tā, ka būtu jānoplēš baznīcas, bet gan tā, lai cilvēki aizmirstu baznīcas, lai neviens tur neietu, - tas ir jāpanāk. Jāpatur vērā, ka slimīgajā procesā, kurā no mūsu dzīves tiek aizvākti reliģiskie aizspriedumi, ar rupjiem līdzekļiem rīkoties nevar."

"kristus vietnieki virs zemes - baznīcas kņazi, bīskapi, reliģijas filozofi - arī mūsu dienās paliek tādi paši "prāta slāpētāji" un cilvēku nīdēji, kādi viņi bijuši vienmēr, sevišķi no tā laika, kad kristietību atzina par valsts reliģiju."

"Baznīciskums iedarbojies uz cilvēkiem līdzīgi miglai un tvanam. Svētkiem, krusta gājieniem, "brīnumdarītājām" svētbildēm, kristībām, kāzām, bērēm un visam, ar ko baznīca ietekmēja cilvēku iztēli, ar ko tā abskurbināja prātu, - visam tam bijusi daudz lielāka loma, nekā pieņemts domāt."

"...Visu baznīcu galvenais uzdevums ir bijis viens un tas pats: iedvest nabaga kalpiem, ka viņiem nav laimes virs zemes, tā sagatavota viņiem debesīs, un ka katorgas darbs sveša tēviņa labā ir dievam patīkama lieta."

Saites.
Krievu literatūra.