Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kirhers, Atanāsijs (1602.-1680.g.)

Jezuītu garīdznieks, mistiskais filozofs.

Šo vācu izgudrotāju un speciālistu uzskatīja par cilvēku, kurš spēj izlasīt jebkuru tekstu. Labi zināja austrumu valodas. No arābu valodas pārtulkoja alķīmiķu darbu „Hermeja smaragda galdiņš.”
Jezuīts Atanasijs Kirhers no 1650.-1654.gadam Romā publicēja hieroglifu skaidrojumus sējumos, no kuriem neviens pats nebija pareizs, pat aptuveni ne. Tomēr viņš bija pareizi novērtējis koptu valodu, kā Ēģiptes vēlīnāko valodu, un atzina tās studiju nepieciešamību, lai gan vairums pētnieku bija pret to.
Kirhers uzbūvēja saules pulksteni, izgudroja Zemes magnētiskā lauka un vēja ātruma izmērīšanas paņēmienus.

Voiniča manuskripta šifrēšana. Pirmā zināmā vēsturiskā liecība par manuskripta pastāvēšanu ir 1639.gadā rakstīta čehu alķīmiķa Georga Bereša vēstule Atanasijam Kirheram. Daļu manuskripta viņš nokopēja un pārsūtīja Kirheram uz Romu, lūdzot tā palīdzību rakstu atšifrēšanā.
1666.gadā viņš saņēma manuskripta kopiju kopā ar drauga čeha Johanna Markusa Marcija vēstuli, bet ne tikai neapstiprināja saņemšanas faktu, bet pat pārtrauca saraksti, kas ilga ceturtdaļgadsimtu. Iespējams, tas saistīts ar joku, ko pirms tam ar Kirheru bija pastrādājis orientālists Andreass Millers, nosūtot šifrēšanai paša sacerētu hieroglifu tekstu. Kirhers tekstu arī iztulkoja, bet vēlāk A.Millers atzinās, ka hieroglifus izgudrojis pats.
Ar Marciju Kirhers iepazinās Romā, uz kurieni Kirhers bija pārcēlies, lai ieņemtu matemātikas profesora amatu Romas kolēģijā.

Darbi.
Oedipus Aegyptiacus. Šai grāmatā attēlots Dzīvības koks.
Atlantīdas karte.
„Pazemes valstība” – aprakstīja dzīļu garus tādos terminos, kas ļoti sasaucas ar teoriju par pazemes valstību Agartu.