Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kuropatu masu apbedījumi

 

Vieta Baltkrievijā pie Minskas, kur atrodas krievu komunistu Otrā pasaules kara priekšvakarā masveida noslepkavoto upuru kapi. 

Pēc Baltkrievijas prouratūras ziņām krievu čekisti (НКВД) šeit slepkavoja cilvēkus laikā no 1937.-1941.gadam, un slepkavošanas tika pārtrauktas tikai līdz ar vāciešu ierašanos. Uzskata, ka tādu vietu pie Minskas bijušas veselas astoņas. Kopējais skaits tur apglabāto nav zināms - tiek nosaukti skaitļi 30-200 tūkstoši cilvēku. Arī nošauto vārdi nav zināmi. Izrakumi veikti tikai 5% teritorijas.

Uzzināti ir tikai divu nošauto vārdi, mo noskaidroja pēc kapā atrastām kvītīm. Represētie vairākas reizes vērsušies pie Baltkrievijas VDK, kas atbildējis, ka nošauto sarakstu Baltkrievijā nav - tie esot Maskavā.

Kuropatu (Куропаты) meža masīvs iekļauts Baltkrievijas valsts vēsturisko un kultūras vērtību sarakstā, tas aizņem ap 30 ha platību.  Tas atrodas uz pašas Minskas robežas. Nošaušanas vietas atzīmētas ar akmeņiem un krustiem, ko sāka uzstādīt pēc tam, kad Baltkrievijas Tautas frontes torēizējais līderis Zenons Pozņaks (Зенон Позняк) bija veicis tais vietās izrakumus. Pirmā piemiņas zīme uzstādīta 1988.gadā.

1994.gadā Baltkrievijas vizītes laikā to apmeklējis ASV prezidents B.Klintons. Pēc viņa palicis tā saucamais "Klintona soliņš" - amerikāņu tautas dāvana baltkrieviem. No 2007.gada baltkrievu represētie katru gadu 29.oktobrī (lielākās nošaušanas datums) te savācas, lai godinātu nomocīto piemiņu.

Netālu no šīs vietas jau pabeigta izklaides kompleksa celtniecība. Kuropatu mežu masīvu divās daļās sadala maģistrāle.