Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kosmoloģija, indiešu

Laiki. Katra „Lielā juga” (katur-juga) tiek iedalīta četrās ērās:

1. Krtaijuga jeb devaijuga – pati pilnība, dievu ēra, Zelta laikmets. Tās ilgums – 4 x 432 000 = 1 728 000 gadu. Nebija tad ne slimību, n naida, ne ciešanu un sāpju. Cilvēciskās dzīves mērķis bija kļūt par augstāko bramani, dzīvot askētiski in studēt svētos tekstus.
2. Zināšanu ēra. Ilgums – 3 x 432 000 = 1 296 000 gadu.
3. Upura ēra. Ilgums – 2 x 432 000 = 864 000 gadu.
4. Nesaticības ēra. Ilgums – 1 x 432 000 = 432 000 gadu.

Pavisam indiešu tradīcijā ir 10 ēras.

Brāmas diena (kalpa). Tā ir ēra, kura sastāv no 12 000 000 deva („dievišķie gadi”), katrs 360 Zemes gadu garumā. Tādējādi Brāmas Diena atbilst 4 420 000 000 Zemes gadiem, atbilst tieši Saules sistēmas vecumam.

Seno indiešu kosmoloģija. Laika sākumā Debesīs tecēja Rišas (primārās tekošās substances), kurām piemitis milzīgs spēks. Septiņas no viņām bija Lielie Pirmvecāki. Dievi Rahu un Ketu kādreiz bija vienots vesels debesu ķermenis, kurš mēģināja bez atļaujas pievienoties dieviem. Taču Vētru dievs meta viņam ar savu ugunīgo ieroci un sašķēla divās daļās: Rahu, „Drakona galva” no tiem laikiem nerimtīgi vagoja debesis alkstot atriebības, un Ketu, „Drakona aste.” Saules dinastijas radītājs Mar-iši radīja Kaš-japu („to, kurš tronī”). Saskaņā ar Vēdām tas bijis dikti auglīgs, bet par viņa mantiniekiem kļuva vien desmit bērnu no Prit-Hivi („debesu māte”).
Esot dinastijas galva, Kaš-Japa tika uzskatīts arī par devu („zaigojošo”) pavēlnieku un nēsāja Djaus-Pitar („zaigojošais tēvs”) titulu. Kopā ar lauleni un desmit bērniem viņš bija viens no divpadsmit Aditja, jebšu dieviem, katram no kuriem atbilda kāda no Zodiaka zīmēm un debesu ķermenis. Prit-Hivi atbilda atbilda Zemei.
Ar laiku panteona vadību pārņēma Varuns. Pēcāk Indra sagrāba varu, nogalinot savu tēvu. Savā varā viņš dalījās ar brāļiem.