Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kalašņikovs

Pasaules slavenais Kalašņikova automāts AK-74 tika izstrādāts 1947.gadā. Tā autors ir krievu ieroču konstruktors Mihails Kalašņikovs, kurš ir dzīvs vēl šobrīd un 2009.gada 10.novembrī nosvinēja savu 90.dzimšanas dienu.

Iespējams, ka automāta patiesais radītājs ir vācu konstruktors Hugo Šmeisers, kurš no 1946.-1952.gadam bija spiests strādāt Iževskas ieroču rūpnīcā Urālos. 2009.gadā M.Kalašņikovs atzina, ka Šmeisers ir „palīdzējis” izstrādāt slaveno automātu.
AK-47 patiesais priekštecis varētu būt vācu Sturmgewehr 44, ko vācieši Otrā pasaules kara laikā izmantoja pret Padomju armiju un kura izstrādes grupu vadīja Šmeisers. Vairākus gadus pēc AK-74 radīšanas turpinājās tā uzlabošana. Sākotnēji ierocis nav bijis uzticams, jo atteicies darboties ekstremālos kaujas un klimata apstākļos.
Kaujas apstākļos automāts pirmo reizi izmantots 1956.gadā, kad krievu armija apspieda sacelšanos Budapeštā.
No 1999.gada AK-74 patents pieder kompānijai Izmaš, kurā ietilpst Iževskas mašīnbūves rūpnīca, kas specializējas ieroču ražošanā. Taču pasaulē ik gadus saražo ap miljonu nelegālo automātu (Ķīnā, agrāk Bulgārijā), ar tādiem ir pilna Āfrika.
2004.gada novembrī Iževskā atvēra AK-74 muzeju, kurā demonstrēts ierocis un liela daļa atvēlēta autoram Mihailam Kalašņikovam.

Raksturlielumi. Labs šāvējs ar vienu lodi var trāpīt galvas figūras mērķī no 100 m atstatuma, bet krūšu figūras un kustīgā mērķī – no 300 m atstatuma.

AK-74 attēlots vairāku valstu heraldikā: Mozambikas un Austrumtimoras ģērboņos, Burkinafaso (Augšvoltas) ģērbonī no 1984.-1997.gadam.
Gāztā Sadama Huseina mantnīcā atrada apzeltītu Kalašņikova automātu.
Meksikā to sauc par Cuerno de Chivo – „āža ragu” un saista ar narkomafiju.

„Esmu lepns par savu izgudrojumu, bet mani apbēdina, ka to izmanto teroristi,” – sacījis Mihails Kalašņikovs. 

Saites:
Krievi.