Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kretjēns de Truā (1140.–1190.g.)

De Troies.

Biogrāfija. Par viņu nav saglabājušās nekādas laikabiedru rakstu liecības, tāpat nav ne dzimšanas ne arī miršanas dokumentu. Par viņa eksistenci liecina vienīgi apjomīgais literārais darbs. Var pieņemt, ka viņš dzimis Truā, kaut vai viņa rietumšampaņas dialekta dēļ. Kur uzaudzis nav zināms. Taču viņa augstais izglītības līmenis liek domāt, ka rakstnieks jaunībā saņēmis labu audzināšanu. Jau kā pazīstams dzejnieks viņš nonāca Šampaņas grāfa Heinriha I galmā, kur uzrakstīja „Lanselotu”. Tad viņš dodas Flandrijas grāfa Filipa d’Alzasa dienestā, kura uzdevumā arī saraksta savu Parsivala eposu. Kretjēns miris 1190.gadā tā arī to nepabeidzis.

Darbi. Kretjēns var tikt uzskatīts par galma romāna žanra iedibinātāju – pilnīgi jaunu literatūras žanru. Šis virziens piedzīvoja strauju izplatību un vispārēju atzīšanu.
„Ereks” – viņa agrīnais darbs.
„Lanselots” - uzrakstīja laikā starp 1164. un 1173.gadu. tas bija veltījums Šampaņas grāfa Heinriha I sievai.
„Stāsts par Grālu” – (Conte del Graal) pirmā versija par Svēto Grālu. Sižetu viņam izstāstījis kāds Gijo de Provēns, un stāsts varētu tikt sākts rakstīt 1174.gadā (Henkoks saka, ka 1182.gadā). Stāsts tā arī nav ticis pabeigts rakstnieka nāves dēļ 1190.gadā. Gijo par to bijis ārkārtīgi neapmierināts.  

Saites:
Bruņinieku laika literatūra.