Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Klīvlends, Grovers (1885.-1889.g. un 1893.-1897.g.)

Stephen Grover Cleveland.
ASV 22. un 24.prezidents, iegājis vēsturē kā vienīgais ASV prezidents, kurš amatu ieņēmis divreiz, taču ar pārtraukumu, būdams prezidenta krēslā no 1885.gada 4.marta līdz 1889.gada 3.martam un no 1893.gada 4.marta līdz 1897.gada 3.martam.

Dzīvesgājums. Pirms stāšanās ASV prezidenta amatā viņš bija Ņujorkas mērs.
Klīvlends burtiski bija liels prezidents, iemantojot iesauku Onkulis Džambo. Savu apmēru un lielās aizņemtības dēļ viņš atsevišķās nepieciešamības reizēs esot izbaudījis privilēģiju atviegloties, izmantojot Baltā nama Ovālā kabineta logu.
Visādi citādi viņš iegājis vēsturē kā augstas morāles cilvēks, kura vienīgais zināmais pārkāpums ir ārlaulības bērna radīšana.

Klīvlends un Brīvības statuja. Būdams vēl Ņujorkas mēra amatā, Klīvlends bija uzlicis veto 50 000 dolāru piešķiršanai Brīvības statujas postamenta būvei Bedlo salā. Tomēr tā nu sanāca, ka tieši viņam statuja bija jāatklāj 1886.gada 28.oktobrī. Ņujorkā tā bija svētku diena, bija sabraukuši ierēdņi un orķestri no visas ASV. No rīta notika parāde, kuras priekšgalā kā varonis soļoja pats ASV prezidents Grovers Klīvlends. 
Pēc parādes prezidents tūkstošiem ņujorkiešu acu priekšā kāpa uz jahtas Despatch, lai dotos uz atklāšnas ceremoniju Bedlo salā.
Mazliet misējās ar atklāšanas scenārija iedzīvināšanu dabā - satrauktais Bartoldi, kurš bija atteicies uzstāties ar runu, par ātru nolaida Francijas karogu, ar ko bija aizklāta statujas galva. Sākās ovācijas un prezidents Klīvlends savu runu teica jau pie faktiski atklātas statujas. Arī solīto uguņošanu ņujorkieši nesagaidīja - slikto laika apstākļu dēļ to pārcēla uz 1.novembri.

Saites.
Brīvības statuja.
ASV prezidenti.