Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kirisimasa, Kirisimasas sala

Angļu valodas vārds Christmas (Ziemassvētki) iezemiešu izrunā pārveidojies kā Kirisimasi vai Kiritimati.
Viena no salām Kiribatas salu valstī.

Salas platība ir vairāk kā 338 kvkm - tā ir pasaulē lielākais atols.

Vēsture. Arhīvu dokumenti liecina, ka no eiropiešiem pirmais to 1537.gadā atklāja spāņu jūrasbraucējs Ernando de Grihalva, kurš to nosauca par Aseu (Acea), kā to joprojām apzīmē spāņu valodā iznākošās kartēs.
1777.gada 24.decembrī piesalas nonāca britu jūrasbraucēja Dž.Kuka vadītā ekspedīcija. Gandrīz vienlaikus no abiem kuģiem "Resolution" un "Discovery" atskanēja sardzes matrožu saucieni: "Redzu zemi!" Līdz pat mūža galam Kuks tā arī neuzzināja, ka bija nonācis pie pasaulē lielākā atola. Ziemassvētku brīža ietekmē sala tā arī tika nosaukta - par Ziemeasvētku salu (nejaukt ar tādu vēl otru, kas atrodas starp Austrāliju un Indonēziju).
Kuka jūrnieki salā nesastapa iezemiešus, kuri, visdrīzāk, tad salā arī nemaz nebija. Toties salā bija ļoti daudz jūras bruņurupuču, kas Kuka ekspedīcijai noderēja pārtikas krājumu papildināšanai. No ekspedīcijas dalībieka atmiņām: "Kad devāmies prom no salas, abi kuģi bija tā piekrauti ar bruņurupučiem, ka tos ēdām kādas četras vai piecas nedēļas."
Laikā no 1777.gada 25.decembra līdz 1778.gada 2.janvārim Kuka ekspedīcija atradās šai salā, jūrnieki salu mazliet papētīja. Divivīri pat noklīda no pārējiem biedriem, bet atgriezās pēc vairākām dienām. Kuks rakstīja savā dienasgrāmatā, ka salā iestādījusī pāris kokospalmu un  saldo kartupeļu stādus. Dodoties prom no salas uz ziemeļiem, Kuks bija pārliecināts, ka ir šīs salas pirmatklājējs.
Jūrnieku stāsti par bruņurupuču pārbagātību salā noveda pie tā, ka 1781.gadā izdotā kartē sala tika nodēvēta par Bruņurupuču salu, vēlāk šo nosaukumu izmantoja arī vēl citi kartogrāfi.

Saites.
Kiribata.