Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Kakao

Kakao pupiņu  nosaukums ir cēlies no olmeku valodas - vārda kakawa (vai tad mums ir pazīstama olmeku valoda?).

Vēsture. Pirmo reizi piejaucēts Amerikā pirms 4000 gadiem.
Interesanti, ka līdz XV gadsimtam acteki kakao pupiņas izmantoja kā naudu - tās bija vērtīgākas pat par zeltu. Piemēram, zaķi varēja iegādāties par 100 pupiņām.
Pirmo reizi eiropieši ar kakao, iespējams, sastapās Kristofora Kolumba ceļojuma laikā. 1528.gadā viņš pirmais uz Spāniju aizveda kakao pupiņas, no kurām maiji gatavoja dzērienu. Iesākumā rūgtais dzēriens eiropiešiem ne visai patika, bet tad to sāka saldināt un kakao kļuva populārs.
XIX gs. kakao pupiņas sāka lietot šokolādes ražošanā.

Pēc novākšanas kakao augļi tiek pāršķelti, no tiem izņemtās pupiņas attīrītas no bālganā un saldenā apvalka. Tas tās liek žāvēties.

Mūsdienās kakao kokus audzē dažādās pasaules valstīs, arī Eiropā. Savvaļā tie var sasniegt pat 18 vai vairāk metru augstumu. Viens koka auglis sver aptuveni 500 gramus, un tajā ir ap 40 kakao pupiņu, kas paslēpušās baltā, saldenā apvalkā.

Pašlaik visvairāk kakao pupiņu izaudzē Ziloņkaula krastā, kur ir pasaulē vislabākie apstākļi kakao augšanai. Ik gadus šeit novāc 38% visa pasaules kakao. Tieši no Ziloņkaula krastā novāktajām kakao pupiņām gatavo vairāk kā pusi pasaules šokolādes.

Terapeitiskais efekts. Kakao pupiņu sastāvā ir viens no flavonīdiem - epikatehīns, kas aizsargā no bojājumiem smadzeņu šūnas, un, iespējams, var aizkavēt pat Alcheimera slimības attīstību.

Saites.
Šokolāde.
Kultūraugi.