Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Krionika

Cilvēka ķermeņa pēcnāves iesaldēšana ar cerību viņu atgriezt dzīvei kaut kad nākotnē.

Vēsture. Pamati krionikai tika ielikti 1954.gadā, kad pirmoreiz tika iesaldētas, bet pēc tam atsaldētas un veiksmīgi izmantotas cilvēka šūnas - spermatozoīdi. Šīs metodes izmantšana medicīnā kļuva par pamatu profesora Roberta Etingera 1962.gada darbam "Nemirstības izredzes" (The Prospect of Immortality), kas raisīja plašas diskusijas.
Pirmo reizi iesaldēt cilvēka ķermeni mēģināja 1966.gadā - tā bija kāda vārdā neminēta sieviete no Losandželosas. Pēc 2 mēnešiem viņa gan tika apglabāta parastā veidā.
1967.gada 12.janvārī iesaldēja pirmo cilvēku, kas kriodstāzē atrodas vēl šodien - Kalifornijas universitātes psiholoģijas profesoru Džeimsu Bedfordu.
Parādījās ari pirmie uzņēmumi, kas sāka piedāvāt krioniku: 1972.gadā tas bija Alcor (Alcor Life Extension Foundation), bet 1974.gadā - Etingera Krionikas institūts. ASV līdz pat šodienai ir tikai divi tādi pilna ckla uzņēmumi. Citur ir vēl divi: Krievijā KrioRus (no 2005.g.) un Ķīnā Šaņdunas Dzīvības zinātnes izpētes institūts (no 2015.g.).
Baumo, ka iesaldējies multiplikators Volts Disnejs, fantastikas rakstnieks Roberts Hainlains (patiesībā kremēts 1988.gadā, pelni izkaisīti virs Klusā okeāna) un psihologs u LSD izplatītājs Timotijs Līrijs - omira jau 1996.gadā, bet jau 60.gados kļuva pazīstams ar to, ka zinātisko karjeru nomainīja pret ebeidzamiem LSD skadāliem un ieslodzījumu. Viņš pats paziņoja, ka pieņēmis lēmumu iesaldēties, bet līdzekļu trūkuma dēļ iesaldēja tikai viņa galvu. Sasaldēts atrodas arī krionikas idejiskais tēvs un Krionikas institūta dibinātājs Etingers (miris 2011.g.), tā māte un abas sievas.

Tehnoloģija. Krionikas koncepts paredz īpaša šķīduma ievadīšanu cilvēka organismā uzreiz pēc nāves - tas novērš pilnīgu sasalšanu. Tikām ķermenis tie uzglabāts šķidrāslāpeklī mīnus 196 grādu temperatūrā.

Zinātnieki dēvē krioniu par pseidozinātni. 

Objekti.
Krionikas institūts Mičiganā. ASV. Šobrīd tur uzglabā 188 cilvēkus vai to galvas.
Alcor kriptoglabātava. ASV. Iesaldēti 182 cilvēki vai to galvas.
KrioRus kriptoglabātava. Krievija.Sasaldēts 81 cilvēks.
Šaņdunas Dzīvības zinātnes izpētes institūts.

Saites.
Anabioze.