Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Leons XIII (1878.-1903.g.)

Īstā vārdā kardināls Vinčenco Peče.
255.Romas pāvests no 1878. līdz 1903.gadam.

Dzīvesgājums. Pieņēma Leona XIII vārdu un ieguva iesauku „Nemirstīgais.”
Brīdī, kad pāvestu ievēlēja, viņš bija 68 gadu vecs un izskatījās vārgs. Viņa labā roka pastāvīgi trīcēja. Runāja, ka tas no regulārās asins nolaišanas, ar kuru ārstēja pāvestam hronisku migrēnu. Taču tādējādi vārgdams, pāvests pavadīja tronī 25 gadus.
Centās mazināt XIX gs. antiklerikālo baznīcas pētnieku darbu nozīmi. Tādēļ piedāvāja vācu vēsturniekam Ludvigam fon Pastoram sarakstīt pāvestu varas vēsturi, un atvēra tam ieeju slepenajā arhīvā. Izdzēsa arī draudīgo uzrakstu pie Slepenā arhīva. Viņa guļamistabā glabājās milzīgs ugunsdrošs skapis ar akcijām un citiem vērtspapīriem. Viņš vienmēr esot bijis labi informēts par biržas kursiem. Viņa laikā tika iedibināts Banco di Roma Vatikāna atzars, no kura vēlāk izveidotā Banco Ambrosiano skandalozi bankrotēja pirms 20 gadiem. Pēc Vatikāna ierosmes Itālijā tika izveidotas daudzas kredītkases un dažādas augļošanas un biržas mākleru organizācijas. Tika izveidota tāda kā Vatikāna Finanšu ministrija – Vatikāna īpašumu pārvalde.
Katoļu baznīcas negatīvo, konservatīvo attieksmi pret liberālismu, sabiedriskās dzīves sekularizāciju un progresu pauda Leona XIII enciklikas "Quod apostolici muneris" (1878.g.) un "Aeterni patris" (1879.g.). 
1879.gadā pasludināja viduslaiku sholastiķa Akvīnas Toma mācību par katolicisma oficiālo filozofiju.
Kad plaši izplatījās marksisma idejas un komunistiskā ideoloģija, katoļu baznīcai kļuva nepieciešams izstrādāt arī savu sociālo doktrīnu. Tās pamatidejas ietvertas Leona XIII 1891.gada enciklikā "Par jaunām lietām" ("Rerum novarum"), kas aizstāvēja privātīpašumu un kapitālistiskās iekārtas mūžīgumu, vērsās pret revolucionārajām kustībām un komunistu idejām. Enciklika bija vērsta pret sociālistiskām tendencēm sabiedrībā. Lai vājinātu strādnieku kustību un veicinātu tās šķelšanos, pāvests uzdeva baznīcai dibināt katoliskas strādnieku organizācijas, kas dibinātas pēc strādnieku šķiras principa, bet atsakās no "šķiru cīņas." Enciklikā pasludināta bznīcas gatavība palīdzēt proletariātam tā stāvokļa uzlabošanā, runāts par nepieciešamību nodrošināt iztikas minimumu, sievietes darba aizsardzību, saīsināt darba dienu u.tml.
Noliedza anglikāņu "roku uzlikšanas" rituālu kā respektējamu, tādejādi nesniedzot cerības uz anglikāņu un katoļu baznīcu atkalapvienošanos.
1902.gadā saskaņā ar Leona XIII norādījumiem nodibināja īpašu Bībeles komisiju, kuras uzdevums bija izskaust jebkādu novirzīšanos Bībeles tulkojumā.

Kad 1903.gadā mirušā Leona XIII zārku apglabāja Sv.Pētera katedrāles pagraba nišā, tas iesprūda, un vietā to ieguldīja katedrāles strādnieks ar kājas spērienu. Klāt esošais Venēcijas patriarhs kardināls Džuzepe Sarto pačukstēja blakus stāvošam monsinjoram Karlo Respīgi: „Vai tu redzēji? Re, kā beidzas pāvesta slavas vītais ceļš – ar kājas spērienu.” 

Atradumi.
Albums "Terra Mariana."   To 1888.gadā baltieši uzdāvinājuši pāvestam priesterības 50.gada jubilejā. Tas vēsta par kristīgās ticības izplatību Latvijā un Igaunijā - kādreizējā Livonijā, ko mēdz dēvēt par Marijas zemi (Terra Mariana) jeb Māras zemi. Tajā atrodams bagātīgs vizuālais un tekstuālais materiāls par Livonijas pilīm, pilsdrupām, baznīcām, senu dižciltīgu dzimtu ģerboņiem, zīmogiem, vēsturiskām personībām, kā arī seno sudraba un zelta monētu nospiedumi. Ilustrācijas paskaidro teksts latīņu valodā vecgotu baznīcas rakstā. Tā autors ir Latgales vēsturnieks Gustavs Manteifels (1832.-1916.g.). Greznais albums ir ļoti vērtīgs izziņas avots par Latgales kultūrvēsturisko mantojumu.
Tiek glabāts Vatikāna bibliotēkā. 2015.gada nogalē to varēja aplūkot Daugavpilī. 2004.gadā uzsāka projektu, kura rezultātā Modenas (Itālija) izdevniecībā tika izveidoti 10 albuma faksimili, no kuriem viens turpmāk glabāsies Daugavpilī. Vairāk par šo projektu un izdevumu "Terra Mariana" var uzzināt arī mājaslapā terramariana.du.lv. Unikālais izdevums ievietots slēgtā vitrīnā. Tai līdzās atrodas interaktīvais kiosks, kurā elektroniski var pārlapot greznā albuma lappuses.

"Aeterni Patris." Pāvesta Leona XIII enciklika - 1879.gada 4.augusts. Tajā Akvīnas Toma viduslaiku sholastika tika pasludināta par katoļu baznīcas filozofiju.

Saites.
Romas katoļu pāvesti (30.g.-patlaban).