Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mīnojieši

Mīnojiešu kultūras izveidotāji Krētas salā. Mīnojiešus un to veidoto kultūru leģendārā Krētas ķēniņa Mīnoja vārdā nosauca Knosas pils atklājējs un pētnieks A.Evanss.

Izcelsme. Pēc kultūras atklājēja A.Evansa domām mīnojieši bija bēgļi no Ziemeļēģiptes, kurus aptuveni pirms 5000 gadiem pirmā Ēģiptes apvienotāja faraona Narmera vadībā padzinuši iebrucēji no Nīlas augšteces.
Nesenie DNS pētījuma rezultāti liecina, ka mīnojieši bijuši ģenētiski līdzīgi mikēniešiem, bet ne identiski. Abas tautas divas trešdaļas DNS savos genomos bija mantojušas no senākajiem neolīta zemkopjiem, kas dzīvoja Anatolijas pussalas DR un Grieķijā. Tātad mīnojiešu un mikēniešu senči Grieķijā ieradās vairākus tūkstošus gadus pirms bronzas laikmeta sākuma.
Vēl pētījumi liecina, ka mīnojiešu un mikēniešu genomos ir DNS no cilvēkiem, kas dzīvoja uz austrumiem no Kaukāza, netālu no mūsdienu Irānas – tas norāda uz senāku cilvēku migrāciju no austrumiem pēc tam, kad Grieķijā bija apmetušies pirmie zemkopji, bet pirms mīnojiešu un mikēniešu nošķiršanās.

Raksti.
DNS analīzes atklāj mīnojiešu un mikēniešu kopīgo izcelsmi.

Saites.
Mīnojiešu kulūra.