Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mihoeliss, Solomons

Staļins kā jaunizveidojamās Izraēlas valsts prezidentu piedāvāja Lazaru Kaganoviču - Ukrainas cionistu un savu rokaspuisi. Tomēr Amerikas cionisti šai amatā gribēja redzēt PSRS Žīdu antifašistiskās komitejas priekšsēdētāju Mihoelisu, kurš esot sabijis ASV un aģitējis par naudas vākšanu palīdzībai PSRS žīdiem. Staļins bija spruikās un nespēja Izraēlu izveidot kā savu pakļāvīgu sabiedroto.

„Žīdu antifašistiskā komiteja.” To 1941.gadā izveidoja Staļins. Tās uzdevums bija lūgt ASV palīdzību Padomju Savienībai. PSRS iekšienē nedrīkstēja runāt par to, ka vācieši speciāli iznīcina žīdus. Taču šīs komitejas pārstāvjiem atļāva par to runāt ASV, tādējādi tie savāca daudzus desmitus miljonu dolāru komunistu Krievijai.
Komiteju vadīja Daugavpilī dzimušais aktieris Solomons Mihoelss. Pēc kara tāda komiteja kļuva nevajadzīga un viņu 1948.gadā Minskā sabrauca kravas auto. Līķis bija tā sakropļots, ka lāga nebija ko apglabāt. Atlikušos 14 komitejas locekļus 1948.gadā apcietināja, viņiem izvirzīja apsūdzības spiegošanā un sadarbībā ar imperiālistiem. 13 dalībniekus nošāva 1952.gada augustā. Nenošāva tikai vienu – sievieti Linu Šternu.