Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Muhameds Amins (1485.-1486.g., 1487.-1496.g., 1502.-1518.g.)

Tatāriski - Möxämmät Ämin, krieviski - Мухаммед-Амин.
Kazaņas hans trīs reizes: no 1485.-1486.g., no 1487.-1496.g., no 1502.-1518.g.

Radniecība. Tēvs - hans Ibrahims.
Brālis(?) - Ilhams Gali, iepriekšējais hans.

Dzīvesgājums. Uz Maskaviju orientētais Kazaņas hans Muhameds Amins 1486.gadā zaudēja cīņā par varu hanam Ilhamam Gali. Gāzto Muhamedu Aminu sirsnīgi pieņēma Maskavā. Krievi sāka izmantot paņēmienu, kas vēlāk viņu politikā kļuva ļoti populārs - atgriezt tronī "likumīgo" Kazaņas hanu Muhamedu Aminu. Drošības labad no Muhameda Amina jau laikus pieprasīja un paņēma vasaļa zvērestu - nu maskavieši varēja doties karagājienā.
1487.gada 23.augustā Ivana III karaspēks sāka Kazaņas aplenkumu. Aplenkuma laikā maskavieši vairākkārt devās uzbrukumā, taču ik reizi tika atsisti un aplenktie atbildēja ar veikliem izbrukumiem - t.i. aizsargājas aktīvi un sekmīgi. 1487.gada vasarā Ivana III karaspēks pēc vairākām aplenkuma nedēļām tomēr piespieda kapitulēt Kazaņas garnizonu. Kazaņas hans Ilhams Gali kopā ar ģimeni tika izsūtīts uz Ivana III zemēm, bet tronī otro reizi tika celts Muhameds Amins.
Lai gan pēc pirmās Kazaņas ieņemšanas maskavieši Kazaņas hanistei atstāja neatkarību, tomēr ne pilnīgu - noteica tai zināmus ierobežojumus. Kazaņas hani uzņēmās saistības nekarot pret Maskaviju, neizvēlēt jaunu hanu bez Maskavas lielkņaza atļaujas un neierobežot krievu tirgoņu tiesības. Citos jautājumos hanam bija sava noteikšana.
Tātad Ivans III bija panācis lūzumu attiecībās ar Kazaņas hanisti un tā nekad vairs nekļuva tik varena kā Ulumuhameda laikos.
Muhamedamins rīkojās Kazaņā loti nepārliecinoši, jo viņu uzlūkoja kā Maskavas ielikteni. Pēc dažiem gadiem viņš tika gāzts no troņa un atkal bēga uz Maskavu. Tad atkal atgriezās Kazaņā, bet pēc Ivana III nāves pat uzsāka karu ar Maskaviju, kuru, jāsaka gan, zaudēja.      

Saites.
Kazaņas hani (1438.-1556.g.).