Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mikēniešu mitoloģija

Joprojām mums ir maz zināms par mikēniešu pasaules uzskatu, par viņu reliģiju un mītiem. To pašu var teikti par seno mīnojiešu reliģiju un dievu pasauli.

Vairums mikēniešu rakstīto tekstu ir saimnieciska rakstura pieraksti. Tikai nedaudzos tekstos pieminēti vēlāk klasiskā perioda Grieķijā labi zināmu dievu vārdi, piemēram, Zevs, Poseidons un Atēna. Taču mikēniešu mitoloģijā viņi spēlēja atšķirīgas lomas. Zevs vēl nebija dievu valdnieks, savukārt Poseidons valdīja par zemestrīcēm un pazemi.

Tas arī viss, kas zināms par mikēniešu vai mīnojiešu laika reliģiskajiem priekšstatiem. Arheologiem nav zināms, kāda loma vai nozīme bija daudzās mikēniešu senvietās atrastajiem simboliem un motīviem. Kāda bija to nozīme vai loma mikēniešu ikdienas dzīvē, reliģiskajos rituālos vai citos kultūras aspektos, vēl arvien ir neskaidrs jautājums, kas būtu jāpēta.

Viena no problēmām ir tā, ka mūsu rīcībā nav mikēniešu vai mīnojiešu rakstītu tekstu, kuros būtu runāts par viņu reliģiju, vai izskaidroti viņiem nozīmīgākie simboli, sacīja Stokere. 

Saites.
Mikēnu kultūra (XVI-XIII gs.pmē. beigas).