Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Menonīti

Viena no evaņģēlisko kristiešu sektām, anabaptistu sekotāji Nīderlandē, kas nosaukti pēc sektas dibinātāja Meno Simonsa (1496.-1561.g.) vārda.

Pastāv arī mūsdienās - ap 500 000. No tiem 70 000 Holandē, 12 500 - Vācijā, 50 000 - Kanādā, 250 000 - ASV. Viņi sludina nepretošanos ļaunumam ar varu, daži neatzīst karaklausību un zvērestu. Jau pašā sākumā, kad gan luterāņi, gan kalvinisti, gan anglikāņi bija fanātiķi, menonīti izvirzīja reliģiskās iecietības principu un centās pierādīt, ka daudzās ticības nekaitē valstij un ka ķecerus var piegriezt savai ticībai tikai ar Dieva vārdu, nevis ar varu. Menonīti neatzīst baznīcas organizāciju, katra draudze tiem ir pilnīgi neatkarīga, tajā vienlīdzīgi ir visi: gan vīrieši, gan sievietes. Vini noliedz bērnu kristīšanu.

Menonīti Ukrainā. Agrāk par citām evaņģēliskajām sektām Krievijā radās menonīti.
Pēc uzvaras pār Turciju 1768.-1774.g. un 1787.-1797.g. karos Krievija sev pievienoja teritorijas Melnās un Azovas jūras piekrastē un Krimas pussalu. Šajās zemēs plašos apmēros tika no metināti kolonisti no Rietumiem. Ukrainas zemēs parādījās milzīgas vācu kolonistu apmetnes, un šo kolonistu lielākā daļa bija menonīti.
Menonītu ticības mācība no paša sākuma neguva vietējo zemnieku atbalstu, kas strādāja vācu kolonijas Ukrainas ziemeļos. Lai viņos pastiprinātu savu ietekmi, kolonistu virsslāņi ieviesa kalpiem īpašas "Bībeles stundas," kurās lasīja Bībeli, teica sprediķus un dziedāja garīgas dziesmas. Tā cēlās īpatnēja sektantisma kustība, kam nebija saskaņotas un viengabalainas ticības mācības, un ko iesauca par "štundismu" (Stunde - "stunda" vācu val.). Sektas ticības mācība bija evaņģēliskās ticības un duhoborisma sajaukums.
1859.gadā sludinātājs štundists Ungers no vācu kolonijas Horticas nodibināja sakarus ar Vācijas baptistu vadītāju Onkenu. Viņu sarunu rezultātā Ukrainā ieradās daudz baptistu misionāru, kas sāka štundistiem un menonītiem sludināt baptisma ticības mācību. Štundistu draudzes sāka ātri pārveidoties par baptistu draudzēm, kam bija ievērojami naudas līdzekļi, starptautiski sakari un stipra centralizēta organizācija.
Mūsdienās štundisms var radīt interesi tikai no vēstures viedokļa. Šur un tur par štundistiem līdz šim laikam sauc tieši baptistus.

Saites.
Kristiešu sektas.