Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Manko Kapaks (~1200.-1230.g.), Inka

1.Inka no apmēram 1200. līdz apmēram 1230.gadam.

Radniecība. Saules dēls.
Māsa un sieva - Mama Okla.

Leģendārā izcelsme. Reiz dižciltīga sieviete paziņoja, ka viņas dēlu vārdā Rokka aiznesis Saules dievs. Pēc pāris dienām dēls atgriezās tērpts zelta apģērbā. Viņš pavēstīja, ka pienācis grēku izpirkšanas laiks, taču cilvēkiem jāievēro bauslība: varu nodos mantojumā dēlam, tam, kurš dzimis no miesīgas māsas, pat, ja tas nav pirmdzimtais. Rakstība netiks atjaunota. Tauta piekrita un atriezās Kuskā kopā ar jauno valdnieku Rokku. Tam tika piešķirts tituls inka – „pavēlnieks.”

Saistība ar leģendāro Manko Kapaku. Literatūrā un laikam jau arī pētnieku galvās eksistē milzīgs sajukums attiecībā uz to, vai šis pirmais inka bijis leģendārs vai tomēr reāls vēstures persnāžs.
Aliens.lv tomēr par ticamāku atzinis versiju, ka, piešķirdami savam pirmajam valdniekam vārdu Manko Kapaks, inku vēsturnieki saistījuši viņu ar leģendāro Kuskas dibinātāju Manko Kapaku no Senās Impērijas laikiem – vienu no četriem Aijaru brāļiem. Ticamāk būtu uzskatīt, ka tās tomēr ir divas dažādas personas, lai gan šis jautājums būtu pelnījis pamatīgu skaidrošanu.

Aplūkojamie objekti.
Kolkampatas pils. Atrodas augstu virs Kuskas. Šo pili Kuskā tradicionāli saista ar Manko Kapaka vārdu, taču daži avoti norāda, ka to cēlis 12.inkas Atavalpa brālis Vaskārs. Tās masīvās ārsienas šodien Kuskā var redzēt uzreiz aiz Sv.Kristobala baznīcas, uz pakalna Kuskas ZR nomalē. 

Saites.
Aijaru brālis 
Manko Kapaks.
Inku ķēniņi (?-1533.g.).