Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Morgentavs, Henrijs

Henry Morgentau.

Radniecība. Vācijas žīdu emigranta dēls.
Ap 1947..gadu ASV finanšu ministrs.
1947.-1950.gadam Žīdu kopienas atbalsta fonda (United Jews Appeal) prezidents.

Trumens par žīdiem. "Man bija desmit minūšu gara saruna ar Henriju Morgentavu par žīdu kuģi Palestīnā. Teicu, ka par šo jautājumu aprunāšos ar ģenerāli Maršalu.
Viņam nebija nekāda pamata vērsties pie manis. Žīdiem trūkst mēra sajūtas un viņiem nav arī nekāda priekšstata par pasaules lietām.
Henrijs tūkstošiem žīdu atveda uz Ņujorku ar domu, ka tas būstikai uz laiku, bet viņi palika. Kad 1946.gadā vēlēšanās valstī atkal uzvarēja republikāņi, šis gadījums atstāja lielu iespaidu uz pārvietoto personu programmu.
Manuprāt, žīdi ir ļoti, ļoti savtīgi. Viņiem ir vienalga, cik igauņu, latviešu, somu, poļu, dienvidslāvu vai grieķu tiek nogalināti vai represēti kā pārvietotās personas, ja tikai pret žīdiem ir īpaša attieksme. Taču, kad viņiem ir vara - fiziska, finansiāla vai politiska, ne Hitlers, ne Staļins nevar ar viņiem mēroties nežēlībā vai sliktajā attieksmē pret padotajiem. Dodiet tikai šim padotajam (underdog) varu un tad vairs nebūs nozīmes, kādā vārdā mēs to saucam - krievs, žīds, melnais, rīkotājs, leiborists, baptists - viņš kļūs vienkārši traks. Esmu sastapis tikai dažus cilvēkus, kuri, kļūdami turīgi, atceras savu kādreizējo stāvokli." /Trumena dienasgrāmata, 1947.gada 21.jūlijs, pirmdiena, plkst. 18:00/