Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Unifikācijas baznīca, Mūna

Mūna 1954.gadā dibinātā Unifikācijas baznīca, kas ir netradicionāla kristiešu organizācija, tika dibināta Seulā 1954.gadā. Oficiālais tās nosaukums ir "Ģimeņu federācija par mieru un apvienošanos visā pasaulē," un tās pārstāvji apgalvo, ka baznīcas sekotāji šobrīd ir praktiski visās pasaules valstīs.

Unifikācijas baznīcas dibinātājs - San Mjun Mūns.

XX gs. 50.gadu beigās pirmie baznīcas misionāri devās uz Japānu un ASV. 60.gados Muns apceļoja pasauli, lai piesais tītu jaunus sekotājus savai reliģijai. 70.gadu sākumā pārcēlās uz dzīvi ASV, kur nodarbojās ne vien ar Dieva vārda sludināšanu, bet izveidoja biznesa impēriju. Tās uzņēmumi darbojās pārtikas rūpniecībā, būvniecībā u nekustamo īpašumu nozarē.

Lai plašāk varētu sludināt savu reliģisko mācību, viņš iegādājās arī vairākus medijus. 1982.gadā Vašingtonā Mūns izveidoja konservatīvo laikrakstu The Washington Times, bet 2000.gadā iegādājās savulaik pasaulē ietekmīgo ziņu aģentūru United Press International.

Nav īsti zināms Mūna biznesa industrijas apmērs. Tomēr apliecinājums milzīgai ienesībai ir paša Mūna sacītais, ka The Washington Times pastāvēšanas pirmajos 20 gados laikraksta uzturēšanai pie dzīvības ieguldījis vairāk nekā miljardu ASV dolāru (~550 miljoniem Ls).

Unifikācijas baznīcas reliģiskā mācība. Baznīcas mitoloģija balstīta kristietībā, austrumu filozofijā un atklāsmēs, ko Mūnam pavēstījis Dievs. Mūns uzskatīja, ka Jēzus nav izpildījis savu misiju šķīstīt cilvēci, jo ticis sists krustā vēl neprecējies un bez bērniem. Mūns bija pārliecināts, ka veic Jēzus nepabeigto uzdevumu atjaunot cilvēces pilnību, radot bezgrēcīgus bērnus un svētot pārus, kuri tos radīs.
Baznīca plaši pazīstama ar savām masveida kāzām, kurās laulāti tiek vairāki tūkstoši pāru uzreiz. Mūns tās sauca par "Patieso vecāku kosmiskās svētības ceremonijām." Unifikācijas baznīcas reliģiskajā mācībā laulība bija galvenais nosacījums, lai cilvēks tiktu pestīts, tādēļ laulība bija vairāk kā pienākums pret baznīcu nevis laulātiem vienam pret otru. Bieži šais masveida laulibās tikuši laulāti cilvēki, kas pazīstami tikai dažas nedēļas.Dazreiz tie sazinājās ar tulku, jo nākuši no dažādām valstīm. Pēdējā laikā gan tika dots ilgāks iepazīšanās laiks.

Kritika. Tradicionālās kristiešu organizācijas mūnismu uzskata par ķecerību. Daudzi to dēvē par sektu, kas nodarbojas ar sekotāju "smadzeņu skalošanu."

Saites.
Reliģijas.
San Mjun Mūns (1920.-2012.g.).