Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Meshetijas turki

Subetniska turku grupa, kas dzīvoja Meshetijā (Ahisgā) Gruzijas DR.

Vēsture. 1944.gadā no 14.-15.novembrim Meshetijas turki tika izsūtīti no Gruzijas ar mērķi armenizēt toreizejās PSRS pierobežas joslu ar Turciju. Kopumā tika izsūtīti 115 500 cilvēki, deportācijas laikā gāja bojā ap 15 000 cilvēku. Meshetijas turkus izmitināja pa dažādu Uzbekijas, Kazahijas un Kirgīzijas apgabalu ciemiem  kā "specpārceļotājus" («спецпоселенцев»), kam nebija tiesību mainīt dzīvesvietu.
1956.gadā Meshetijas turkiem atļāva pārvietoties un mainīt savas dzīvesvietas. Daļa no viņiem atgriezās kaukāzā, tomēr Gruzijā viņus neielaida - tādēļ tie daļēji izmitinājās Ziemeļkaukāzā.
Jau 1989.gada maijā Uzbekijā (Fergānas ielejā) sākās konflikti starp uzbekiem un Meshetijas turkiem, jūnijā norisinājās grautiņi, tie turpinājās līdz pat nākamā gada martam. rezultātā notika Meshetija turku masveida pārceļošana uz Krieviju, kazahiju, Azerbaidžānu - šajā laikā reģionu pameta ap 170 000 turku, kuriem galu galā atrada jaunas mājas Kubaņā, kā arī dažos Čečenijas rajonos. Tad arī turcija izvērsa programmu savu tautiešu pieņemšanai.
Sākot ar 2004.gadu Starptautiskā migrācijas organizācija sāka programmu Meshetijas turku pērcelšana i no Ziemeļkaukāza uz ASV, un vairāk kā 5000 turku pārbrauca uz 60 Amerikas pilsētām. Kopumā dalībai šai programmā iesniegumus iesniedza ap 21 000 pērsonu. 2013.gadā parādījās ziņas par 16 000 turku pārceļošanu uz ASV.
Savās vēsturiskajās teritorijās Gruzijā Meshetijas turkus joprojām neielaiž. Tas viss neskatoties uz to, ka 1999.gadā Eiropas Padomes spiediena rezultātā Gruzijā tika pieņemts likums par Meshetijas turku repatriāciju. 2007.gadā gruzijas parlaments pieņēma likumprojektu "Par to personu repatriāciju, kas vardarbīgi tika padomju varas pārvietori no Gruzijas XX gs. 40.gados," taču likums netika realizēts. Tas ir saprotams, jo gruzīni Meshetijas turkos pamatoti saskata nestabilitātes avotu pierobežā. Pēc dažādiem datiem Gruzijā izdevies atgriezties vai nu vien dažiem simtiem, vai nu 2000 Meshetijas turku.

Saites.
Turki.