Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mugabe, Roberto (1924.-2019.g.)

Ilggadējs Zimbabves vadītājs, diktators.

Dzīvesgājums. Dzimis 1924.gada 21.februārī Zimbabvē, kas tad tika saukta par Dienvidrodēziju - britu koloniju. Tēvs bija galdnieks.
Mugabe ieguva labu izglītību. Sākumā viņu mācīja jezuītu garīdznieki. Vēlāk viņš saņēma stipendju lai studētu Dienvidāfrikas augstskolā.
Pirmais viņa darbs bija pamatskolas skolotājs, bet drīz Mugabe pievērsās politikai. Lasīja Marksu un interesējās par Mahatmas Gandija pieredzi. R.Mugabe nolēma, ka viņa uzdevums ir izcīnīt neatkarību Zimbabvei.
R.Mugabe pretojās 60.gadu vidū nodibinātajai aparteīda sistēmai un 1964.gadā tika apcietināts. Viņam piesprieda 10 gadu ieslodzījuma. Viņam cietumā esot, nomira dēls, bet varas iestādes neatļāva apmeklēt bēres.
70.gadu vidū Mugabi atbrīvoja no cietuma. Viņš devās uz Mozambiku, no kurienes vadīja partizānu cīņu pret balto režīmu Zimbabvē. 1976.gadā kļuva par ZANU apvienības līderi. Politiska vienošanās ļāva izbeigt karu, un 1980.gadā Mugbe kļuva par Zimbabves premjeru.
Pirmās valdīšanas desmitgades laikā īstenoja sekmīgas reformas, Zimbabve attīstījās. Ap1990.gadu valsts bija viena no attīstītākajām valstīm Āfrikā.
Tad Mugabe sāka koncentrēt savās rokās visu varu – kļuva par diktatoru. 80.gadu sākumā viņš vienojās ar Ziemeļkoreju par kaujinieku apmācību. Vēlāk pats šīs vienības izmantoja, lai nežēlīgi izrēķinātos ar režīma pretiniekiem.
Valsts ekonomiskās problēmas sākās 2000.gadā, kad Mugabe nolēma atņemt zemi baltajiem fermeriem. Liela daļa zemes nonāca diktatora līdzgaitnieku rokās, bet saimniekot viņi nejēdza. Tā valstī sākās pārtikas deficīts.
Nesen bija vēlēšanas, kuru rezultāti tika viltoti. 
Reiz zimbabviešiem tomēr tas apnika un armija arestēja diktatoru laulāto pāri. Tauta ielās līksmoja un prasīja diktatora atkāpšanos. R.Mugabe spītējās un atkāpās tikia pēc 5 miljonu dolāru izmaksas viņam kā atkāpšanās naudas.

Mugabe un misticisms. Hiperinflācijas un citu likstu mocītās Zimbabves bijušais prezidents Mugabe savā vairāk nekā trīsdesmit gadus ilgajā valdīšanas laikā bijis iesaistīts vairākos buršanas skandālos. Pūšļošanā un lāstu likšanā ne vienu reizi vien apsūdzēti cienījamā varasvīra politiskie pretinieki.
Pierādījumi liecina, ka tie izmantojuši gan vistas, gan citus upurdzīvniekus, lai vairotu savu politisko ietekmi un pat piesauktu nācijas līdera nāvi. 94 gadus vecais prezidents paudis bažas par savu dzīvību un, kaut arī vienmēr kritizējis tautas dziedniecību un vudū maģiju kā "atpalikušu," pats slepeni izmantojis savas cilts labāko burvju pakalpojumus lāstu atvairīšanā.
Lielākajā pēdējo gadu skandālā, kas saistīts ar burvestībām, vainojama kāda burve, kas nākusi klajā ar paziņojumu, ka senču gari tai palīdzot iegūt tonnām dīzeļdegvielas no visparastākajiem akmeņiem. Lieki piebilst, ka šāds atklājums inflācijas un nabadzības piemeklētajai valstij dotu iespaidīgu ekonomisko izrāvienu, tāpēc prezidents Mugabe lūdzis parlamenta komisiju piešķirt burvei automašīnu, naudas prēmiju, kā arī notikumam par godu nokaut divus bifeļus. Vēlāk gan atklājusies krāpšana: burve lēti iegādājusies zagtu degvielu no tālbraucējiem un sūknējusi to no cauruļvada, kas viltīgi noslēpts "senču garu svētītajos" akmeņos.

Saites.
Zimbabve
.