Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Meneliks I (982.-957.g.pmē.)

Citos vārdos vēl Dāvids (Dawit) vai Baisa Lekhems.
Puika ticis nosaukts par Ibn al Maliku („karaļa dēlu”). Šis vārds cauri paaudzēm ticis sagrozīts, līdz XIII gs. to sāka dēvēt par Meneliku. Dažos avotos apgalvo, ka tam ticis dots arī vārds Ibn al Hakims ("gudrā" vai "gudrības dēls").

Radniecība. Tēvs - jūdu ķēniņš Zālamans, saskaņā ar senetiopu mutvārdu nostāstiem.
Māte - Sābas ķēniņiene.

Biogrāfija. Valdīja no 982.-957.g.pmē., pirmais Etiopijas Zālamana dinastijas imperators un aizsācējs. Akeadēmiskā zinātne viņu gan neuzskata par reālu vēsturisku personu, jo uzskata, ka tobrīt Etiopijas teritorijā vēl nav bijis attīstītas civilizācijas.
Etiopu vēsturiskās atmiņas pamatā ir ļoti populārs notikums ar Sābas ķēniņienes došanos pie jūdu ķēniņa Zālamana uz Jeruzālemi. Šīs tikšanās rezultātā ieņemts un nācis pasaulē etiopu pirmais ķēniņš.
Sābas ķēniņiene dzemdēja puiku atceļā uz mājām vietā ar nosaukumu Mai-bella (mūsdienu Asmāra Eritrejā), šis vārds no tigraju valodas nozīmē „sieviete, kas nes ūdeni.” Tā ka Aksūmā ķēniņiene ieradās jau dzemdējusi un sarīkoja lielus svētkus, apdāvinot savus ierēdņus ar dārgakmeņiem (Enquitatash).

Ceļojums pie tēva uz Jeruzālemi. Kad Menelikam palika 20 gadu, viņš devās uz Jeruzālemi pie tēva Zālamana. Māte atļāva tam doties ceļā un deva tēva dāvināto zīmoggredzenu (tas vēlāk ticis mantots cauri paaudžu paaudzēm līdz pat mūsdienām).
Jūdu ķēniņš viņu atzina par savu dēlu un uzņēma ar lielu godu.

Meneliks I un Derības šķirsts. No Zālamana svētnīcas Jeruzālemē viņš kaut kādā veidā izzaga Derības šķirstu un pārveda to uz Etiopiju. Šī problemātika plašāk aplūkota esejā Derības šķirsta etiopu versija.

Hipotēzes. Vēsturnieki uzskata viņu par mītisku personāžu, jo nav nekādu arheoloģisku liecību par viņu, kā tikai etiopu nostāsti. Tāpat ārkārtīgi diskutabla ir versija par Meneliku I kā Derības šķirsta ieguvēju.

Saites:
Etiopu ķēniņu saraksts.
Sābas ķēniņiene.
Zālamans.