Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Mēness dinastija

Raksturojums. Mēness dinastija (soma-vanša vai čandra-vanša) hindu mitoloģijā ir viena no divām galvenajām valdnieku dzimtām, pie kurām piederēja lielākā daļa leģendāro varoņu, kas sastopami episkajās vai purāniskajās teiksmās.

Mēness dinastijas mistiskā vēsture. Mēness dinastijas ciltstēvs bija Mēness dievs Soma jeb Čandra. Pirmais Mēness dinastijas valdnieks bija Somas mazdēls, Budhi (Merkūra) dēls Purūvass. Valdniekam Puruvasam un viņa sievai apsarai Urvaši bija vairāki bērni. Šī pirmā Mēness dinastijas valdnieku pāra jaunākie dēli dibināja valdnieku dzimtas Kanjakubdža (mūsdienu Kanaudža), Kaši (mūsdienu Varanasi) un dažas citas Indijas pilsētas.

Ievērojamākie Mēness dinastijas valdnieki. Tomēr visnozīmīgākie Mēness dinastijas sarakstos bija Puruvasa un Urvaši vecākā dēla Ājusa pēcnācēji. Ājusa dēlam Nahušam uz kādu laiku bija izdevies ieņemt dievu valdnieka Indras vietu un līdz ar to iegūt varu pār trim pasaulēm (triloku). Savukārt Nahušas dēlam Jajati un viņa sievām Devajnu un Sarmisthu bija pieci dēli: Jadu, Turvasu, Druhju, Anu un Puru. Viņi tika uzskatīti par daudzu cilšu un valdnieku dzimtu aizsācējiem, kas minētas senās Indijas mitoloģiskajos gan arī vēsturiskajos avotos.
Tā piemēram par Druhju pēctečiem uzskatīja valdniekus Gandharus Indijas ziemeļos. Par Anu pēctečiem uzskatīja kekājus, madrus, jaudhajus, sauvinus, ušinasus (Indijas ZR - Pendžabā un Radžastānā), angus, vangus, kalingus un pundrus (Bengālijā un Dekānas ZA). Savukārt kā Jadu pēcteči tiek minēti: haihaju, bhadžu, vidarbhu un čedu ciltis (Berarā un Dekānā). Jadu pēcteči bija ari jadavu cilts, kurā piedzima Krišna. Šīs cilts galvaspilsēta Dvaraka (Gudžarata) aizgāja kopā ar viņiem neilgi pirms Krišnas nāves.
Taču visslavenākie bija Jajati jaunākā dēla Pūru pēcteči, kuram tēvs bija novēlējis savu valsti. Indiešu kā Puru (pauravu) pēcteči minēti bharatu un pančalu cilts, kā arī valdnieki Dušjanta, Šakuntula, Bharata, Kuru, Šantanu - dievietes Gangas vīrs, Bhišma, un visbeidzot Pandu un Dhritarastra, kuru dēli bijja pandavas un kauravas.

Saites.
Hinduistu mitoloģija.