Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Melu detektors

Saukts arī par poligrāfu.

Tā ir ierīce, kuras darbība balstīta uz pieņēmumu, ka pēc cilvēka organisma fizioloģisko reakciju izpausmēm iespējams noteikt, vai viņš melo vai stāsta patiesību.

Tehniskā procedūra. Pārbaudes laikā tiek fiksēti vairāki rādītāji - asinsspiediens, pulss, elpošanas ritms, svīšana u.c. Pie krūtīm un vēdera piestiprina sensorus, kas palīdz atklāt izmaiņas elpošanā un sirdsdarbībā. Pulsa mērītāju piestiprina pie pirkstgala. Krēslā, kā arī roku balstos un zem kājām var iebūvēt sensorus. Tie vēsta par nelielām kustībām, kas varētu liecināt, ka intervijas objekts pastiprināti nervozē. Pie pirkstiem vai pie plaukstām piestiprināti elektrodi signalizē par pastiprinātu svīšanu.
Uz jautājumiem parasti jāatbild ar "jā" vai "nē." Poligrāfs pieraksta cilvēka organisma reakciju uz jautājumiem un datus nosūta uz datoru. Tas apstrādā iegūtos datus un parāda tos poligrammas formā, kas ekrānā redzama kā līkne. Pēc tās tad arī var spriest par atbilžu patiesumu.

Metodes atbalstītāji apgalvo, ka metodes precizitāte pārsniedz 90%, tomēr skeptiķi to apšauba.

Šādu pārbaudi izmanto ASV, Kanādā, Krievijā, kā arī citās valstīs, taču Eiropā tas nav guvis plašu atbalstu. Melu detektoru bieži izmanto privātās struktūrās, lai noteiktu darbinieku negodīgumu.

Latvijā likumdošana paredz, ka šādi iegūtus testus var izmantot kā pierādījumu tiesā, taču tiesa tos ne vienmēr atzīst.